Гръцкият пациент – диагнозата е ясна, терапията – не

Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Задружна помощ за Гърция?

Гърция е пред банкрут и затова смята да се възползва от протегнатата ръка за помощ на ЕС и МВФ. Докато обаче Брюксел тласка нещата напред, германската канцлерка Ангела Меркел натиска спирачката, поставяйки условия.

След като Гърция подаде молба за помощ, от Европейската комисия създадоха впечатлението, че оттук нататък всичко върви автоматично по предварително набелязания път. Говорителят на комисията Амадео Алтафай каза:

„Цифрите са известни, процедурите са договорени, така че всичко е подготвено, за да се подсигури финансовата стабилност на еврозоната.“
От Берлинсе чуват други неща
Според канцлерката Меркел необходимите предпоставки за отпускането на спасителната помощ, далеч не са изпълнени. Условие номер едно, според нея, е: „Да се договори реалистична програма за икономии между Гърция, Европейската Комисия и МВФ.“
Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Посоката – предначертана?
Казано по друг начин: програмата за икономии, представена от гърците, която беше одобрена от ЕС, далеч не е достатъчна. От ЕК обаче оставят точнообратното впечатление: чепостигането наокончателно споразумение по диагнозата и терапията на гръцкия пациент е въпрос на дни.
В европейското решение за оказване на помощ на Гърцияпо настояване на Германия беше и вписано, че ЕК, подкрепена от ЕЦБ, е длъжна да потвърди, че спасителната акция е необходима не само за да се предотврати държавния банкрут на Гърция, а най-вече за да се опази стабилността на цялата еврозона.
Игра на нерви?
Меркел каза: „Едва когато бъдат изпълнени тези две предпоставки, може да се говори за конкретни помощи, както и за вида и обвхата им.“
Германия е в състояние да налага своите виждания поради това, че обявеният спасителен пакет на стойност от близо 30 милиарда евро под формата на двустранни кредити може да се приеме едва когатовсички страни от еврозоната го одобрят.

М. Бону, Б. Узунова, Дойче веле

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *