Гърците обещаха да вдигнат блокадата

Общо 70 хиляди лeва на ден са загубите за транспортните фирми, които обслужват туристически превози и редовни автобусни линии до Гърция.
Това каза председателят на Съюза на автобусните превозвачи Ивайло Константинов, предаде Агенция „Фокус“.
„Информацията е обобщена за 13 фирми, които обслужват около 15 ежедневни автобусни линии. Това са български фирми, които държат 100 % от обслужването между България и Гърция.
Загубите от бездействие са 20 хил. лв. дневно за редовните автобусни линии и пропуснатите ползи са 13 хил. лв. За туристическите фирми загубите са 20 хиляди лева дневно и пропуснатите ползи са 17 хил. лв. Тоест 37 хиляди лева са загубите на ден”, обясни Константинов. Той посочи, че никой не споменава фирми, които имат чисто туристически ангажименти. „Това са малки фирми, главно от провинцията, които организират чисто търговски екскурзии. Почти в цяла Югозападна България във всяко населено място тръгва такъв автобус почти ежедневно или до Серес или до Солун. При тях най-чувствително се усеща тази липса на бизнес”.

Гръцката страна за пореден път се ангажира до уикенда проблемът да бъде решен, каза министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков във връзка с блокадата на българо-гръцката граница, съобщи БТА. Кризисният щаб към Министерството на икономиката, енергетиката и туризма работи по два метода за изчисляване на щетите от блокадата, обясни Трайчо Трайков. Статистическият метод се основава на изчисляването на нормалния стокооборот, който не се осъществява в дните на блокадата, а другият метод е изчисление по конкретни сигнали, които идват от фирми на горещите телефонни линии.

Министърът добави, че данните се разминават, защото не всички фирми, които се обаждат, могат да докажат загубите си, а има и такива, които не се обаждат. Не цялата икономическа дейност е обезпечена с договори, уточни Трайков. Загубите, които са изчислени по статистиеския метод, са в размер на около 3 млн. евро на ден, а в МИЕТ са пристигнали сигнали от фирми за загуби над 2 млн. лв, посочи Трайков. Той добави, че е получил уверения от гръцка страна, че решаването на проблема е приоритет номер едно за гръцкото правителство и че Гърция също търпи големи загуби от блокадата.

Днес в 15.30 бе вдигната блокадата за всички автомобили на ГКПП Кулата-Промахон. ГКПП – Капитан Петко войвода все още е затворен.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *