Кризата в туризма засегна морските летища

„Общо 28 333 полета и 2 924 788 пътници са обслужени през 2009 година на двете морски летища – Бургас и Варна“, съобщих от компания Фрапот Туин Стар Мениджмънт.
Показателите бележат намаление спрямо предходната година, съответно с 11.34 % при полетите и 12.82 % при пътниците, скочи статистиката на компанията. Спадът е обусловен от икономическата криза върху туристическия и транспортния сектор и пряката зависимост на потока от пътници на летищата от развитието на туризма, посочиха от дружеството – концесионер.
В разписанието на полетите на летищата се включиха отдавна забравени за зимния период маршрути като Москва (за Варна и Бургас) и Истанбул (за Варна).
Запази се двуцифреният ръст, от близо 33 %, на пътуващите по вътрешни линии на летище Варна и на обслуженото карго, което на летище Бургас през 2009 г. бе почти 2 710 метрични тона (+84.98 %).
Пътуващите от и до различни направления в Германия остават с най-голям дял сред общия брой на обслужените пътници на двете летища през 2009 година, съобщават от Фрапорт. За привличането на германски туристи към България през летния сезон на 2009 Фрапорт и българската агенция по туризъм осъществиха мащабна рекламна кампания на България като привлекателна туристическа дестинация на летище Франкфурт.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *