Гърците потвърдиха готовността си за „спартанско“ председателство на ЕС

Гърция поема председателството на Съвета на Европейския съюз от 1 януари със скромен бюджет и още по-скромни очаквания. Съзнавайки, че мнозина в ЕС гледат на тях като на нация, затънала в дългове, разсипничество и корупция, гърците обещават тяхното председателство да бъде „спартанско“, посочва агенция Макфакс, цитирана от БТА.

Атина е определила за своето ръководство на ЕС рекордно нисък бюджет от 50 милиона евро, с 10 милиона по-малко от Ирландия, която беше председател на съюза през първата половина на 2013 г. и излезе от своята спасителна програма преди дни.

За да докаже, че е сериозен в своето намерение да пести, гръцкият премиер Андонис Самарас неотдавна освободи шефа на протокола на председателството, когато се разкри, че има намерение да похарчи 125 хиляди евро за копринени вратовръзки, които да подари на европейските лидери и дипломати на церемонията по приемане на председателството.

Драстично е намален и броят на служителите в гръцката мисия към ЕС, като е въведена и забрана за назначаване на нови чиновници.

Скромността в харченето на пари е съпроводена и със скромни амбиции. По време на гръцкото председателство не се очакват важни обрати във вътрешната и външната политика на ЕС, а по-голямата част от мандата ще премине под знака на изборите за Европейски парламент през април.

За разлика от всички останали председатели на ЕС през последните няколко години, Гърция не включи разширяването като приоритет в своята програма (освен започването на преговори със Сърбия на 21 януари), което притесни много страните кандидатки. Неофициално гръцките дипломати обясняват това със споровете, които тяхната страна има с Турция и Македония.

„Включването на разширяването в списъка на приоритетите предполага да се откажем от блокадата на Македония и Турция, а засега ние не сме готови за това“, каза за Танюг анонимен гръцки представител. Гърция не включи сред приоритетите си и разширяването на Шенген с България и Румъния.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *