Калфин: Без ограничения за българите в Европа

Българският евродепутат Ивайло Калфин заяви в ефира на БНР, че насаждането на негативно отношение към българи и румънци има политически и предизборен характер, но въпреки това, не бива да се спира с усилията да се противодейства на тази кампания.

Според него няма възможност да бъдат предприети чак такива „драконовски мерки“, за които се говори, но остава едно незаслужено петно върху всички български граждани и затова трябва да има много остра реакция.

Бившият външен министър добави, че от 1 януари 2014 година българите няма да имат абсолютно никакви ограничения да пътуват в цяла Европа, да започват работа, където и да било в Европа, без някакво специално разрешение, и да учат, където и да било в Европа. Той каза още, че би имало проблем за тези, които разчитат да отидат в друга държава, за да получават по-добри социални помощи, отколкото в България.

Българският евродепутат припомни какво могат да направят българските граждани в чужбина, когато са засегнати правата им.

„Българите задължително, ако имат проблем, да се обръщат към българското посолство в съответната страна. Знам, че някои от тях не са особено очаровани от това нещо, но това е институцията, която би трябвало да защити правата им. Освен това българите биха могли да се обръщат и към местни власти. Аз съм виждал много случаи, когато българинът вместо да отиде, примерно, където има омбудсман в съответната държава или да се обърне директно към съда, там, където са му нарушени правата, търси в посолството по-скоро адвокатска помощ. Посолството не може да осигурява адвокатска помощ, но може да даде съвет и при всички случаи да насочи към съответната институция в държавата, която би могла да съдейства“, каза Ивайло Калфин.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *