Меркел: Балансирането на бюджета е основен приоритет за Германия

Премахването на бюджетния дефицит и енергийната реформа, насочена към използването на повече възобновяемите енергийни източници (ВЕИ) са основните приоритети на Германия. Това заяви в речта си по повод настъпването на новата 2014 г. германският канцлер Ангела Меркел, цитирана от Bloomberg.

„Особено важно за мен е, че ние поддържаме нашите финанси по един подреден начин“, посочи Меркел пред журналисти. Тя изтъкна като позитивен елемент и „придържането на енергийната трансформация“ към курса на един „успешен край“.

По думите на канцлера въпреки че Германия сама по себе си се справя добре на фона на тежка глобална конкуренция, напредъкът на страна зависи и от перспективите в цяла Европа. Старият континент все още е под натиск с оглед на продължаващата дълговата криза.

Новото правителство на Меркел, което положи клетва на 17 декември, е облагодетелствано от икономическия отскок от последните месеци. Първата по сила икономика на континента има за цел да сложи край тегленето на нови заеми до 2015 г.

Берлин се ангажира също така да започне поетапно намаляване на държавния дълг до равнище от около 60 на сто от БВП спрямо текущото ниво от над 80%.

„Благодарение на усилията на много хора, мечтата на малцина се сбъдна и Европа се превърна в спокойно място за милиони“, заяви Меркел. „Това показва още веднъж колко много можем да постигнем, когато имаме доверие един на друг и да се държим заедно“, допълни още канцлерът.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *