Гърция беше жертвана в борбата между Франция и Германия

Франция е била притисната от Германия, за да следва икономическа политика, която не работи, смята нобеловият лауреат по икономика Джоузеф Стиглиц.„Има един вид сплашване“, коментира Стиглиц, който е отявлен опонент на мерките за строги икономии. Така той описа влиянието на Берлин над икономическата политика, следвана от френския президент Франсоа Оланд.

Стиглиц е съгласен с бившия гръцки финансов министър Янис Варуфакис, че германската непримиримост срещу Атина е имала за цел да предизвика страх в Париж и да убеди френското правителство да продължи с политиките за строги икономии.

„Лявоцентристкото правителство във Франция не беше способно да се изправи срещу Германия“ за своята бюджетна политика, политика спрямо еврозоната или по отношение на отговора спрямо гръцката криза, подсочва икономистът.

Стиглиц също така разкритикува Брюксел за това, че се фокусира върху номиналните дефицити на държавите членки, вместо върху състоянието на техните икономики.

„Намаляването на данъците и на разходите свива икономиката – точно обратното на това, от което се нуждаете“, смята Стиглиц. „Не разбирам защо Европа в момента продължава така след всички доказателства, всички теории, които казват, че този подход не работи“.

Според Стиглиц преди световната финансова криза Франция е била една от държавите, които в най-голяма степен са постигнали социално равенство, но политиките за строги икономии излагат това постижение на риск.

„Политиките за строги икономии са в сърцето на увеличаването на неравенството“, категоричен е Стиглиц.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *