Лагард: Световният икономически растеж ще е по-слаб тази година

Световният икономически растеж вероятно ще се окаже по-слаб от първоначалните очаквания, заяви ръководителят на Международния валутен фонд (МВФ) във вторник. Забавянето ще е в резултат на по-бавното възстановяване на развитите икономики и допълнителното забавяне на развиващите се икономики, съобщава Ройтерс.

Управляващият директор на МВФ Кристин Лагард предупреди развиващите икономики като Индонезия да „бъдат бдителни по отношение на разпространяването“ на икономическо забавяне от Китай, затягането на световните финансови условия и перспективите за повишаване на лихвените проценти в САЩ.

„Като цяло очакваме ръстът в световен мащаб да остане умерен и вероятно по-слаб, отколкото очаквахме през миналия юли“, заяви Лагард в свое изказване в началото на двудневното си посещение в столицата на Индонезия.

Прогнозата на МВФ за световния икономически растеж през юли беше за 3,3% за тази година, малко по-ниско от ръста от 3,4% през 2014 г.

Лагард заяви още, че икономиката на Китай се забавя, макар и не остро или неочаквано, тъй като се напасва към нов модел на растеж.

„Преходът към по-пазарно ориентирана икономика и разкриването на натрупаните през последните години рискове е сложно и пътят може да се окаже малко неравен“, каза тя.

„Имайки това предвид, властите имат политическите инструменти и финансовите буфери, за да се справят с прехода“, допълни Лагард.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *