Гърция в нова битка с кредиторите за мерките за икономии

Гърция и кредиторите й отново спорят за мерките за икономии. Правителството в Атина настоява, че през следващата година са необходими спестявания за около 500 млн. евро, при това – не от икономии, а от структурни корекции, съобщава онлайн изданието ekathimerini.com, като се позовава на анонимни правителствени източници.

След срещата на върха на Европейския съюз (ЕС) в Брюксел обаче премиерът Антонис Самарас не коментира икономиката, а се фокусира върху проблемите с нелегалната имиграция, пред които се изправят страните от Югоизточна Европа.

Канцлерът на Германия Ангела Меркел подчерта, че спасителната програма за Гърция и поставените от кредиторите на страната цели не подлежат на промяна. Тя посочи, че е имала “петминутна среща” със Самарас. “Не сме обсъждали програмата. Позицията на Германия не се е променила”, коментира тя.

Гръцкото правителство продължава да настоява, че “няма конфликт и драма” в разговорите с кредиторите, както и че страната не трябва да предприема мерки за икономии на стойност 2 млрд. евро догодина.

Управляващите в южната ни съседка вече се стремят към структурни мерки, което включва и тотална промяна на системата за заплащане в държавната администрация, въвеждането на строг лимит за разходите на публичните органи и “изчистване” на разходите за социални помощи и осигуряване.

Трудовото министерство в Гърция готви специален законопроект срещу измамите с пенсиите, като на този етап няма планове за тяхното намаляване.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *