Китай дава заявка за безпрецедентни икономически реформи

Високопоставен китайски лидер обеща “ безпрецедентни “ икономически и обществени реформи, които ще бъдат представени на дългоочаквания пленум на Комунистическата партия през следващия месец, предаде Ройтерс.

Ю Джъншън, четвъртият по ранг в Постоянния комитет на Политбюрото на Комунистическата партия, съобщи, че на закрито заседание ще бъде “проучен въпроса за задълбочени и всеобхватни реформи”. “Реформите този път ще бъдат широки и безпрецедентни”, коментира той, цитиран от официалната агенция Xinhua.

“Неизбежно реформите ще дадат силен тласък на дълбоки промени в икономиката и в другите обществени сфери”, посочва още Ю.

На предстоящия пленум се очакваше президентът на Китай Си Дзинпин да настоява за по-дълбоки икономически реформи, за да се преодолее забавянето на растежа. За първи път обаче висш държавник коментира плановете на управляващите, отбелязва информационната агенция.

Предстоящият пленум е трети поред за Централния комитет, откакто новото ръководство встъпи в длъжност през миналата година. Исторически точно третите пленуми са послужили като трамплин за ключови икономически реформи, посочва още информационната агенция.

Бившият лидер Дън Сяопин например започна историческите си реформи точно на третия пленум на 11-я партиен комитет през 1978 г., за да спаси икономиката на Китай от Колапс след Културната революция на Мао Дзъдун.

Очакванията са да бъдат представени финансови и данъчни реформи, както и да се обсъди проблемът с урбанизацията, поземлената реформа и либерализацията на режима за адресните регистрации, който затруднява миграцията между селските и градските райони.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *