Гърция е заплаха за икономиката ни

Притесненията, че заради ръста на лихвите Гърция няма да може да плаща по график дълга си и ще се наложи преструктурирането му, могат да окажат влияние върху банките, опериращи на Балканския полуостров, казал е Миров в интервю за Bloomberg от Киев.
Затова ЕБВР ще работи заедно с МВФ, за да попречи на прехвърлянето на „гръцката зараза“.
Бих казал, че за Балканските страни има потенциален риск, който трябва да бъде удържан и намален, твърди Миров. Според него, поделенията на гръцките банки играят много важна роля за Балканските страни.
ЕБВР беше създадена след падането на тоталитарните режими в Източна Европа и бившия СССР, за да им окаже подкрепа в прехода към пазарна икономика.
Прогнозата на банката за икономическия ръст общо за Балканите е 1.9% за 2011 г., което е значително по-малко по сравнение с останалите части от ЦИЕ.
По отношение на нашата страна, Миров е казал: Румъния и България много бавно се връщат към икономически растеж и това значи, че ще им трябва повече време, отколкото на другите, за да излязат от кризата.
Най-зле в нашия регион стоят нещата в Босна и Херцеговина. Страната няма централно правителство от октомври, тъй като сърби, хървати и мюсюлмани не могат да се разберат кой ще е водещ в бедната балканска страна.
В съседна Сърбия има напредък в някои области, но има още дълъг път да се извърви /до Европейския съюз/. До края на годината Сърбия може да получи официален статус на кандидат за присъединяване към Европейския съюз.
Като цяло, според Миров, Западните Балкани си остават труден регион и приобщаването му към Европейската перспектива все още се сблъсква с проблеми.
Добър сигнал за региона може да изпрати Хърватия, влизайки най-сетне в Европейския съюз. Положени са усилия за реформа на съдебната система и за икономическо възстановяване. До края на юни преговорите за членство на страната в ЕС могат да приключат. В края на годината там ще има избори, допълва Миров.
Европейският съюз си извади поуки от преждевременни съглашения за членство, които не отдават нужното внимание на правната система на страните кандидати – казва Миров. „Надявам се, че те ще бъдат завършени, но не мога да предвидя дали“.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *