Гърция замразява вноските по жилищните заеми за безработни

Мерки по испански модел подготвя гръцкото правителство за защита на кредитополучателите, като една от тях предвижда да бъдат замразени вноските по жилищните заеми за безработни, съобщават гръцките медии.
Правителството на испанския премиер Сапатеро обяви, че безработните, взели жилищни заеми до 170 000 евро, ще могат в продължение на две години да не плащат 50 на сто от
вноските си и че погасяването на останалите 50 на сто ще може да става след януари 2011 г. Министърът на икономиката и финансите Георгиос Алогоскуфис поясни, че „моделът Сапатеро“ би могъл да бъде адаптиран към гръцката реалност и да бъде включен към мерките, подготвяни от правителството в Атина за защита на засегнатите от финансовата криза.
Той каза, че останалите мерки в готвения от правителството проект се отнасят до хората с ниски пенсии и до безработните и ще бъдат включени в „бюджет 2009“, който ще бъде внесен в парламента до две седмици.
Мерките ще засегнат около 350 000 домакинства, които се затрудняват да изплащат кредитите си. Вноските по заемите им възлизат на 40 на сто от месечните доходи на семействата.
Икономисти в Атина предупреждават за опасността от чувствително увеличение на броя на лошите кредити в резултат на непрекъснатото покачване на лихвените проценти през последните години и поради изоставането на икономиката.
От общо 2.15 млн. гръцки домакинства със заеми, 16 на сто са такива, чиито месечни доходи са почти равни на вноските, които трябва да изплащат.
11 500 домакинства получават доходи, по-малки от размера на месечните им вноски, сочат данни на Съюза на гръцките банки.
Източник: БТА

profit.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *