МВФ с негативни прогнози за световната икономика

Международният валутен фонд прогнозира глобална рецесия през следващата година, като призова световните икономики да предприемат стимулиращи ръста си действия, за да предотвратят по-голямо забавяне в условията на глобална финансова криза.
Развитите икономики ще претърпят първата си контракция от Втората световна война през 1945 г., въпреки че забавянето се сравнява с това претърпяно през 1975 и 1982 г., съобщава електронното издание Finfacts.
В последната си прогноза относно ръста на икономиките по света МВФ заяви, че глобалната активност „се забавя бързо“. Перспективите пред глобалния ръст са се влошили през последните месеци, коментират още от фонда.
Неформалната дефиниция за глобална рецесия е ръст на световната икономика под 3%. Така например икономиката на Китай, ако забави ръста си от 9 на 6%, това би имало ефекта на рецесия за развитите икономики, независимо от регистрирането на ръст.
Световното производство се очаква да се повиши с 2.2% през следващата година, или понижение на прогнозите с близо 0.75 процентни пункта спрямо прогнозите през октомври.
На годишна база ръстът на развитите икономика се очаква да е негативен през следващата година.
Прогнозира се силно забавяне на ръста на развиващите се икономики, като то се очаква да достигне едва 5% през следващата година.
От МВФ обаче направиха забележка, че прогнозите са направени въз основа на настоящите предприети действия от страна на правителствата. Те се обявиха за по-нататъшни действия за стимулиране на търсенето в настоящите тежки времена, които да смекчат ефектите от забавянето на ръста на световната икономика.
Препоръките на фонда са свързани с фискална експанзия от страна на правителствата, която според икономистите там е изключително необходима на този етап.
Среща на страните от Г-20 ще се осъществи на 8-9 ноември в Сао Паоло Бразилия, по инициатива на Белия дом. Там ще се включат, както най-развитите седем индустриални страни, така и водещите развиващи се страни в света.
Ръстът на световната икономика се очаква да се забави от 5% през изминалата година до 3.75% през настоящата такава и до малко над 2% през следващата година, като спадът ще е воден от този на развитите страни.

profit.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *