Гърция може да си тръгне във всеки един момент

Възможно е Гърция да излезе неочаквано от еврозоната. Поведението на управляващите в Атина в момента е такова, че европейските партньори не изключват подобно развитие на ситуацията, коментира германският финансов министър Волфганг Шойбле.

ПО думите МУ решението за излизане От еврозоната МОЖЕ Да вземе Само гръцкото правителство, тъй като такава опция липсва в регламента на валутния съюз.

Шойбле е категоричен, че Гърция ще получи финансиране само, ако спазва изискванията, които сама е приела.

Според него дълговият проблем на гръцкото правителство е преодолим. Европа остава в готовност да помогне на гърците, но за целта трябва самите те да си помогнат, а не да обвиняват всички останали за положението си, заяви Шойбле.

Страстите около Гърция бяха Отново разбудени От думите на Премиера на Страната Алексис Ципрас, който заяви е Брюксел, че гръцкият дълг няма как да бъде върнат и ще трябва да бъде преструктуриран. Според Ципрас проблемите на Гърция са европейски.

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер заяви, че не е доволен от развитието на преговорите с гръцките политици, като до момента не е отбелязан никакъв съществен напредък.

Въпреки това Юнкер е категоричен: „.. Аз напълно изключвам провал Не искам провал Искам европейците да стават все по-обединени“.

Беноа Кьоре, член на борда на ЕЦБ пък коментира в Париж, че проблемите на Гърция, трябва да бъдат решени по начин, съвместим с продължаване на членството на страната в еврозоната.

Той подчерта, че липсва правна процедура, според която дадена държава може да излезе от валутния съюз.

Така Кьоре ясно показа, че позицията на Европейската централна банка е срещу напускане на валутния съюз от Гърция.

Политиците в Атина са в затруднено положение. Гърция реално е заплашена от фалит без помощта на кредиторите. Днес страната трябва да върне 340 млн. евро на Международния валутен фонд.

Предстои и падеж на краткосрочни гръцки облигации за 1.6 млрд. евро. На 16 и 20 март Гърция трябва да преведе нови плащания към МВФ на стойност съответно 580 млн. евро 350 млн. евро. Пак на 20 март изтича гръцки дълг за 1.6 млрд. евро. До края на месеца правителството трябва да плати и 800 млн. евро лихви по свои задължения, както и да намери около 1.5 млрд. евро за заплати и пенсии и 1.3 млрд. евро за социални разходи, здравеопазване и социална защита.

Така, ако кредиторите не отпуснат няколко милиарда на страната преди края на март, най-лесното решение за Гърция ще бъде да спре плащанията по задълженията си и фалирайки да напусне еврозоната.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *