Ще нарасне ли научно-техническата интелигенция в региона?

Интервю с доц. СветозарНейков – председател на УС на Сдружение „Териториална организация на Научно-техническите съюзи с Дом на науката и техниката – Пловдив“

„Териториална организация на Научно-технически съюзи с Дом на науката и техниката – Пловдив”е приемник на Пловдивския клон на Българското инженерно-архитерктурно дружество (БИАД) – София. То еучредено през 1893 г., обединява научно-техническата интелигенция в региона и подпомага професионалното развитие и усъвършенстване на своите над 2000 членове. Основната му функция е да сеявява естествен посредник между науката и бизнеса. В състава му влизат 16 специализирани регионални научно-технически съюзи с индивидуални и колективни членове. Колективни членове са предимно висши учебни заведения, научни институти, държавни и частни фирми.

В неговия предметна дейност приоритети са:

Организиране на научно-технически форуми – конгреси, конференции,симпозиуми, семинари, с цел непрекъснато професионално усъвършенстване на членовете;
Провеждане на научни събития с международно участие.
Организиране на научно-технически пътувания за участие в международни специализирани форуми, посещения на международни панаири и специализирани изложби, както и набизнес срещи на български и чуждестранни участници.
Изготвяне на становища, участие с експерти в разработване на проектозакони и други нормативни документи, свързани с развитието на науката, технологиите и бизнеса;
Организиране на презентации и експозиции по време на международни панаири и специализирани изложби на територията на панаирното градче в Пловдив.
Сътрудничество със сродни организации у нас и в чужбина;

На 18.02.2015 год. се проведе общо събрание на Сдружението, на което се взеха важни решения за развитието му през следващите 4 години. Това бе повод за разговора с доц. Светозар Нейков, който отговори на въпросите на електронно списаниеFinanceBG.com за взетите решения, касаещиразвитието и приоритетите на Сдружението.

Въпрос:Доц. Нейков, какви са основните насоки за развитие наСдружениетопрез предстоящия мандат?

Отговор:Нашето Сдружение има три главни цели, свързани с творческо-професионалното развитие на членовете ни, с издигане престижа на българските специалисти, работещи в различни области на икономиката, с отстояване на техните интереси пред държавните и местните органи, както и с развитието на сътрудничеството със сродни организации. В този аспект, основните насоки за развитието на Сдружението са свързани със стремежа ни за достигане на стоящите пред нас цели. Така например, в областта на научно-техническата дейност си поставяме задачите да обединим усилията на структурните ни звена за провеждането на наша територия назначими научно-технически конференции на национално и на международно равнище,да съгласуваме по-добре нашите планове за научно-техническите мероприятия с тези на Федерацията на научно-техническите съюзи в България с оглед реализирането на всеповече съвместни научно-техническите мероприятия, да укрепим връзките си с други териториални организации на Федерацията, разположени в Южна България и т.н.

Въпрос:Какви са основните направленияна вашата дейност?

Отговор:Нашите основни и традиционни дейности са две:

научно-техническа дейност;
професионално обучение и квалификационна дейност.

Формите на работа в отделните дейности се различават съществено. Така, научно-техническата дейност се реализира основно чрез научно-технически конференции и симпозиуми, семинари, обсъждания, клубни мероприятия, чествания и юбилеи, изложби. Професионалното обучение и квалификация се осъществяват чрез обучителни курсове.

Въпрос:Кои са най-значимите и най-интересни мероприятия във вашата дейност?

Отговор:През изминалия период, като най-значими и привличащи интерес се очертаха:

научно-техническата конференция с международно участие„Екология и здраве”,на която се изнасят не по-малко от 70 доклада;
симпозиумът с международно участие„Екологични подходи при производството на безопасни храни”, с изнасяни над 60 доклада;
научно-техническата конференция„Образованието в информационното общество”– с над 40 доклада;
семинарите и обсъжданията по темата заНова високотехнологичнаидустриализациятанаБългария;
семинарите и обсъжданията по темата за„зелените” технологии за производство на енергия,

както и редица други, които поради ограниченото място нямам възможност да спомена.

Въпрос:Каква оценка давате за проведените от вас дейности и мероприятия през отчетния период 2010-2014 г.?

Отговор:Еднозначно бих казал, че през изминалия период от 2010 година насам работихме упорито и постигнахме много добри резултати в цялостната ни дейност. За равнището на нашата работаимаме висока оценка от ръководството на Федерацията на научно-техническите съюзи, на която сме редовен член.

Въпрос:Нарастват или намаляват членовете на съюза?

Отговор:Въпросът за числения състав на членовете на Сдружението е твърде актуален. Главните цели, които стоят пред него обуславят изискването за привличане на по-голям брой членове, особено млади хора. В условията на продължаващата икономическа криза товане е съвсем лека задача. Въпреки влиянието на редицата негативни фактори, ние успяхме да съхраним числения състав на Сдружението практически на същото равнище, както в началото на изминалия период.

Въпрос:Каква е тенденцията за привличане на индивидуални и колективни членове в съюза?Планирате ли задачи за увеличаване броя на членовете и привличане на млади хора във вашите редици?

Отговор:През предстоящия период до 2019 година в тази насока сме си поставили задачата да направим Сдружението ни по-привлекателно за нови членове, особено за младите хора, като реализираме дейността си съобразно интересите им. Имаме намерението също да увеличим броя на корпоративните си членове, най-вече от средата на бизнеса.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *