Гърция не може да разчита на туризма за възстановяването си през 2010 г.

Затъналата в дългове гръцка икономика не може да разчита на туризма, за да се измъкне от рецесията тази година, сочат експертите в този сектор, пише Ройтерс.
Благословена със слънчеви плажове, райски острови и поразителни паметници на културата, Гърция успя да привлече около 15 милиона чуждестранни туристи, година преди началото на глобалната икономическа криза. Всеки пети грък работи в сектора на туризма, който е отговорен за 20 процента от приходите в икономиката на страната от 250 милиарда евро, превръщайки го в жизненоважен за възстановяване от първата рецесия от 16 години насам.
“2010 г. ще бъде доста трудна за туристическия бизнес“, посочи Аргиро Фили, председател на Гръцката асоциация на агенциите за пътувания и туризъм, пише БГНЕС. “Ние всички отново ще зависим от резервациите в последната минута и ниските цени“, допълни той.
Приходите от чуждестранни туристи са паднали с близо 11 на сто в 11-те месеца до ноември 2009 г., сочат данните на централната банка на страната. Гръцкият институт за изследвания и прогнози в туризма предвиди, че приходите ще продължат да падат, въпреки 2-3 процента покачване в броя на туристите.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *