Преглед на печата

Трите неделни издания ТРУД; СТАНДАРТ и 24 ЧАСА отбелязват вчерашната скандална новина, че румънци са заловили 100 килограма с хероин в български камион с помощи за Хаити.
Централната тема на ТРУД оповестява, че данъчните погват граждани, забравили да се регистрират по ДДС. Шефът на Националната агенция по приходите Красимир Стефанов припомнил вчера, че на такава регистрация подлежат всички, които са заработили повече от 50 000 лева извън трудовите си доходи – например: хонорари, услуги, свободни професии. „Там ще е много интересно – над 90 на сто са забравили, казва Стефанов и допълва, че първата публична мишена под този параграф за ДДС е станал Алексей Петров. Още при старта на акция „Октопод“ бирниците го обявили за нередовен данъкоплатец – пише ТРУД и обяснява, че нямал регистрация по ДДС за доходите си от консултантски услуги. Продължават проверките на футболисти, поп и фолкизпълнители, които не могат да обяснят откъде имат пари да подържат висок жизнен стандарт.
ТРУД цитира и интервюто на президента Първанов пред столично радио, като акцентира върху няколко от темите като например: „Доживяхме Костов да ме пита, дали подкрепям главния прокурор? Или амбицията да се вкара министър в затвора се превръща в самоцел, или приветствам акциите „Наглите“ и „Октопод“, но забравихме дебата за кризата.
В същото интервю е цитирано и в неделния СТАНДАРТ като е публикувано под заглавие „Отворете икономическите досиета“. По въпроса за предсрочни избори президентът смята, че сред криза е лоша идея. Изданието фокусира вниманието и върху мнението на Първанов, че има нужда от нова партия на знаещите и можещите. На първо място СТАНДАРТ публикува създадената паника сред български бизнесмени около намерението да се обявяват Националната агенция по приходите да търси информация за тайни банкови сметки в Швейцария и Лихтенщайн. Преди седмица стана ясно, че нашите данъчни са поискали официално от немските си колеги данни за българи с такива авоари. Въпросът ще бъде обсъден в началото на март, е съобщил Росен Бъчваров – шеф на отдел „Комуникации“ в НАП, пише СТАНДАРТ.
„Викторито във Варна било тест за заместник началник на митниците – пише 24 ЧАСА. Операцията по залавянето на пратка от контрабандни цигари „Виктори“ на пристанище Варна било изпитанието за заместник-началника на агенция Митници, научили от 24 ЧАСА. Доставката на контрабандни цигари е била контролирана и проследявана с джипиес система, но била осветена след изтичане на информация към високопоставен митничар. Така не били заловени митничарите на пристанище Варна. Подозират, че течът на информация идвал от зам.шеф на агенция Митници. Според запознати въпросният началник бил контролиран и по този начин искали да го тестват, дали ще съобщи на някого.
И трите неделни издания публикуват новината, че Меглена Кунева отхвърлила предложението на Жозе Барозу да продължи работата си в Европейската комисия, като изненадваща. Цитира се и внушителната и месечна заплата в евро. Цитират я и да казва: „Виждам своята роля, да продължа да работя като политик“. Ако човек е политик, той трябва да бъде релевантен вътре в страната си, обяснила Кунева пред журналисти и допълнила: „Искам да имам свободата и енергията да посвещавам знанията си за по-добра България.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *