„Алфа рисърч“: Спад на доверието в ГЕРБ

Залавянето на част от групата за отвличания е сред топ 3 на събитията с положителен ефект върху имиджа на кабинета Борисов. На следващо място сред положителните събития е номинирането на Кристалина Георгиева за еврокомисар (71%), както и оставката на Румяна Желева от поста външен министър (63%).
Отрицателен ефект върху имиджа на правителството има затварянето на болници – 68%. Веднага след това се нарежда казусът с Румяна Желева – 56%. Неизплащането на част от задълженията на държавата към фирмите, за да се намали дефицитът в бюджета се отразява негативно върху правителството, според 42% от анкетираните. Поляризация на общественото мнение се наблюдава при закона за ГМО.
Средната оценка за дейността на правителството към февруари 2010 г. е 3.79. За сравнение на 100-ия ден от началото на управлението му, тя е била 4.13. Най-добре с дейността си на министър според анкетираните се справя Цветан Цветанов – 34%. Веднага след него се нарежда Николай Младенов – 11.9%, а с най-нисък резултат е министърът на здравеопазването Божидар Нанев с минус 24.3%.
Наблюдава се поляризиране на мненията сред поддръжниците и критиците на финансовия министър Симеон Дянков. Сред лидерите на партии на първо място се нарежда Бойко Борисов – 50.5%, в когото доверието обаче е намаляло с 9.5% спрямо август 2009 г. След него се нарежда Сергей Станишев – 14.2% и Яне Янев – 9%. Единственият лидер на партия, в когото доверието спрямо миналата година е нараснало с 1.1% е Ахмед Доган.
Доверието в ГЕРБ остава най-високо – 45.07%, но то е спаднало с 13.3% в сравнение с миналата година. БСП (19%) и ДПС (6.2%) остават на второ и трето място сред политически сили, сочат данните от изследването.
Според данните от проучването на „Алфа рисърч“ рейтингът на президента Георги Първанов е 44%, а на главния прокурор Борис Велчев – 26%. С изключение на министър Цветанов и ръководените от него силови структури на МВР (35-38% доверие), рейтингът на ключови държавни институции като съд и прокуратура остава сравнително нисък (11-13%), пише още в изследването.
По повод предстоящите реформи в здравеопазването, 61% от анкетираните се страхуват, че при спешни случаи няма да могат да бъдат транспортирани до по-големите болници, 57% – от рязко нарастване на разходите за лечение. Всяко пето домакинство е засегнато от безработицата. 22% имат член на домакинството, в който в последните 5-6 месеца е загубил работата си, а 59% от хората, които имат кредит, изпитват трудност да го погасяват. 12% от кредитополучателите посочват, че на практика са спрели да плащат вноските си.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *