Председателят на Сметната палата отправи остри критики към ПУДООС

Остри критики отправи председателят на Сметната палата Валери Димитров към предприятията за управление на дейностите за опазване на околната среда. Тези предприятия са известни с абривиатурата ПУДООС. По думите на Димитров няма ясни критерии и правила за предоставяне на парите, а получателите се подбират произволно.
Валери Димитров: Абсолютно непредвидимо е, ако вие кандидатствате по ресурс от това предприятие, ако да кажем сте кмет на една община и кандидатствате по определен екологичен проект, нямате никаква сигурност, напълно непредвидимо е дали ще получите средствата. Някои са чакали по две години, а на други пък са били одобрявани заявленията, дори при липса на документация, в рамките на часове.
Според Валери Димитров години наред както ПУДОС, така и пътната агенция поемат задължения, които надхвърлят финансовите им възможности. Тази година Сметната палата ще проверява как различни институции управляват парите от ЕС и дали спазват антикорупционните мерки.
Валери Димитров: Предвидили сме специални одити за тази дейност – за превенция и борба с корупция и в съдебната система и в МВР, защото те имат специални програми в това отношение. По отношение на европейските средства, ще обхванем всички оперативни програми, ще проверим голям брой областните администрации. Това са Благоевград, Бургас, Велико Търново, Видин, Враца, Добрич, Ловеч, Пазарджик, Перник, Пловдив, Русе, Сливен, Търговище, Шумен и Ямбол. Също така големи общини, които са и областните центрове. Тук са например Ямбол, Русе, Търговище, Видин, Стара Загора, Добрич, Смолян, Варна, Шумен, Силистра, Разград, Плевен и Велико Търново.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *