Гърция няма да обсъжда нови мерки за икономии на срещата с кредиторите

Гръцкото правителство няма да гласува още мерки за икономии преди началото на новата серия разговори с международните кредитори по-късно тази седмица, предаде агенция „Асошиейтед прес“.

По време на тридневните разговори, които трябва да започнат във вторник в Париж, няма да бъдат обсъждани орязване на плащанията или повишаване на данъците, каза говорителят на гръцкото правителство София Вултепси.

На срещата, която за първи път ще бъде извън Гърция, гръцката страна ще бъде представена от министрите на финансите, на труда, на правосъдието и на административната реформа.

Срещата в Париж беше представена от Европейската комисия като „подготвителна“, а поредната оценка от тройката международни кредитори (Еврокомисията, Европейската централна банка и Международния валутен фонд) на изпълнението на гръцката икономическа програма трябва да се състои през септември в Атина.

Гърция очаква да излезе тази година от шестгодишен период на рецесия, като доверието в икономиката ѝ се възвръща постепенно след четири години на строги мерки за икономии.

Правителството на премиера Андонис Самарас се надява, че международните кредитори ще възнаградят усилията, положени от Гръция в икономическата област, като се ангажират с евентуално ново облекчаване на гръцкия дълг. Досега международните кредитори предоставиха на Гърция два последователни заема от общо 240 милиарда евро.

За да получава траншовете от спасителната помощ, Атина е подложена на всеки три месеца на преглед от страна на тройката кредитори на състоянието на финансите и икономическата политика на страната. В замяна на финансовата помощ Гърция прилага строги бюджетни ограничения и реформи с цел оздравяване на държавните финанси.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *