Оманският фонд се ангажирал да спаси КТБ

Две писма от акционери на Корпоративна търговска банка е получила БНБ, стана ясно вчера. В края на август централната банка призова двата най-големи акционера в КТБ – „Бромак“ АД и Оманския фонд, да дадат своите предложения за потенциална капиталова и ликвидна подкрепа на КТБ в срок до 31 август. Отговорите, които са били получени в БНБ, обаче не съдържали конкретни предложения и финансови ангажименти, а единствено принципни намерения за евентуални бъдещи действия. Цветан Василев, който преди дни бе обявен за международно издирване, е обявил, че в идните дни инвестиционна компания ще внесе в БНБ структурирано предложение. Същото ще бъде изпратено и до Министерския съвет.

От своя страна, Оманският фонд е заявил намерение за създаване на консорциум от инвеститори, които ще направят предложение за преструктуриране на КТБ. От централната банка уверяват в официално съобщение, че имат „готовност за поддържане на конструктивен диалог и обсъждане на различни законово допустими пазарни решения и предложения от сегашните акционери на КТБ“.

„Сигурно има загуба на ликвидност, но това, което ние препоръчваме, е да се разгледат предложения на инвеститорите, които могат да спасят банката. Какво се случва в КТБ в момента, знае само БНБ, която е назначила квесторите и контролира тяхната дейност“, заяви в петък финансовият министър Румен Порожанов. Тогава той обяви, че се обмисля частично размразяване на депозитите. Става въпрос за суми между 500 и 1000 лв., така че още през септември хората да могат да получат част от парите си.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *