Ново европейско ядро поиска финансовият министър на Германия

Германският министър на финансите Волфганг Шойбле повтори призива си ядрото страни на Европейския съюз да се придвижи по-бързо напред с икономическата и политическата интеграция 20 години, след като за пръв път обяви новаторското си предложение, пише Reuters.

В статия публикувана във Financial Times Шойбле предлага нов еврокомисар, който да има властта да отхвърля националните бюджети на държави членки, които нарушават фискалните правила в ЕС. Той предлага също и създаване на сърцевина на Европейския парламент само за държавите от еврозоната.

„За да има прогрес във всички области, ние трябва да се придържаме към подхода, който е доказал своята издръжливост още през 1994 година: да установим ядра на сътрудничество в ЕС, които позволяват малки групи държави да продължат напред,“ пише Шойбле в статията със съавтор и колега германския християндемократ Крал Ламерс.

Централните десни проевропейски членове на партията на канцлера Ангела Меркел коментират, че ЕС вече е поел в тази посока чрез създаването на европейската валута.

Те признаха, че много страни от ЕС остават резервирани към по-тясно политическо обединение, което би довело до прехвърляне на повече суверенитет към Европа.

Държави като Великобритания трябва да излязат с предложения за връщане на някои правомощия на националните правителства, коментира Шойбле, а ЕС трябва да се съсредоточи главно върху вътрешния пазар, търговията, валутата и финансовите пазари, климата, околната среда и енергетиката, също така и външна политика и политика за сигурност.

Авторите изразиха симпатия към британските искания за действия на ЕС за овладяване на т.нар. „туризъм за ползи“ и това, което те наричат ​задвижвана от бедност ​вълна на имиграцията в рамките на Общността.

Оригиналният Шойбле-Ламерс план за „ядро на Европа“, което да продължи напред с политически съюз, публикувано във вестник Le Monde през 1994 г., привлече смутено мълчание от френските власти, тогава разделени президента социалист Франсоа Митеран и консервативно правителство, ръководено от Едуар Баладюр.

Въпреки, че Франция и Германия съвместно са положили основите на следвоенната европейска интеграция, Париж на два пъти се отдръпва от по-тясно политическо обединение, като отхвърля създаването на Европейска отбранителна общност през 1954г. и предложението за конституция на ЕС през 2005 година.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *