Цветан Василев и Оманският фонд принципно са готови да спасят КТБ

Мажоритарният собственик на КТБ Цветан Василев, който се издирва от Интерпол, е обявил пред БНБ, че в следващите дни инвестиционна компания ще внесе в централната банка и правителството „структурирано предложение“ за капиталова и ликвидна подкрепа на КТБ.

Другият голям акционер – фондът на Генералния държавен резерв на Султаната на Оман, също е изразил принципното си желание за подкрепа на поставената под специален надзор институция.

Това съобщиха от БНБ, след като бяха дали срок до 31 август на двата акционера да заявят конкретни предложения за подкрепа на КТБ.

Получените отговори не съдържат конкретни предложения и финансови ангажименти, но в тях се декларират принципни намерения за евентуални бъдещи действия, допълват от централната банка

Оманският фонд е заявил намерение за създаване на консорциум от инвеститори, които ще направят предложение за преструктуриране на КТБ. Това предложение ще бъде основано на оценката на активите, която в момента се извършва от квесторите; на допълнителна оценка (дю дилиджънс) и на адекватна държавна подкрепа от страна на българското правителство, допълват от централната банка.

„По този повод БНБ потвърждава своята готовност за поддържане на конструктивен диалог и обсъждане на различни законово допустими пазарни решения и предложения от сегашните акционери на КТБ“, се посочва в съобщението на БНБ.

Оттам подчертават, че отговорите на акционерите „потвърждават безспорния факт, че в този случай не съществуват бързи решения с мигновен ефект“.

Междувременно централната банка продължава работата в рамките на законовите си правомощия за точна и прецизна оценка на състоянието на банкова група КТБ – нещо, върху което и в момента работят екипи от квестори и одитори, се казва в съобщението.

И в последния работен ден от миналата седмица вложителите в КТБ протестираха пред централната банка с искане незабавно да получат достъп до парите си. Малко преди това пък финансовият министър Румен Порожанов обяви, че с БНБ и с представители на Европейската комисия е обсъждана възможността за частичен достъп до депозитите в КТБ – в рамките на около 800-1000 лева.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *