Дават до € 100 000 на местни инициативни групи за разработване на проекти

71 договора по проекти свързани с подготовка на ЛИДЕР подхода, от политиката за развитие на селските райони, бяха връчени от министъра на земеделието Валери Цветанов на одобрените кандидати.

Средната стойност на проектите за сформиране на Местни инициативни групи възлиза на 160 000 лева – обясни Христина Ковачева от Дирекция за развитие на селските райони. Всяка местна инициативна група ще може да усвои около 1 милион лева на следващия етап от мярката.

Стартиралата мярка от ЛИДЕР подхода на Програмата за развитие на селските райони е подготвителна и има за цел да окаже техническа и експертна помощ при сформирането на местни инициативни групи и създаването на стратегии за местно развитие в селските райони. „Тази подготвителна мярка е характерна само за България и Румъния, тъй като ние нямаме ЛИДЕР Плюс, характерен за другите страни членки. Имаше 91 проекта, но от тях само 91 бяха одобрени, като минаха няколко етапа на оценка,”, допълни Христина Ковачева.

Най-много са подадените проектни предложения от общини и неправителствени организации, обясни още Ковачева. Едно от задължителните условия обаче е проектите да бъдат осъществени в партньорство. „Това означава, че трябва да има не само представители на местната власт, трябва да има представители на неправителствени организации плюс представители на бизнес организациите”, обясни Ковачева.

Разработването на стратегии за местно развитие не трябва да съвпада с общински стратегии, тъй като много често територията е по-голяма, обясниха още от Министерство на земеделието.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *