Дават 5% отстъпка до края на януари

5% отстъпка от данъка върху общия доход има за хората, които внесат парите си до 31 януари, припомниха от Националната агенция за приходите. За ползването на намалението е нужно до края на месеца да се подаде и годишната данъчна декларация. Тя се попълва от всички еднолични търговци, хора със свободни професии, занаятчии и получилите доходи от граждански договори. Декларация се подава и за пари, получени от наеми и продажба на имоти. Формулярите трябва да се подадат до 17 април 2006 г., а самият данък да се внесе до 30 дни след това.

Тази година формуляри ще пускат и родителите с деца до 18 години, както и хората, които през миналата година са направили вноски за купуване на осигурителен стаж. На тях държавата ще върне част от платените налози. Подаването на декларацията може да стане по интернет от сайта на Националната агенция за приходите, но затова е необходим електронен подпис. Друг вариант е формулярът да се подаде по пощата с обратна разписка. Тя може да се занесе лично или чрез пълномощник в офисите на НАП. За това не е нужно нотариално заверено пълномощно. Данъкът може да се плати по интернет чрез дебитна карта. Парите се изпращат и с пощенски запис или по банков път. Ако гражданите платят данъка си от банковия офис в поделенията на НАП, не дължат такса.

Грешки в декларацията се поправят с нов формуляр. Но това трябва да стане до 17 април. Глобата за закъснение е 500 лв., а за укриване на доходи – до 1000 лв. От тази година министърът на финансите няма право да удължава срока за подаване на декларациите. Но ако около 17 април има природни бедствия като наводненията през миналата година, хората от НАП няма да налагат глоби за закъснение. 31 януари е и крайният срок за плащане на първата вноска от патентните данъци.

Стефан Кючуков

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *