Разведените с деца плащат по-малки данъци

Не е нужен подпис на бившия съпруг върху декларацията

При родители, които не са сключили брак, облекченията ползва майката. Но ако бащата е припознал детето, също може да се възползва. Семейното облагане дава възможност годишният доход на единия родител да се намали с 360 лв. за едно дете, със 780 – за две, и с 1140 лв. – за три или повече деца. Така държавата ще върне на семейството част от платените през 2005 г. налози. За това е нужно родителят да впише банковата си сметка в данъчната декларация. Парите ще се преведат по нея. Но преди да върне сумата, администрацията ще провери дали родителят няма други дългове – стари борчове по данъка върху доходите или неплатени осигуровки за пенсия и здраве. Ако има задължения, парите няма да се върнат, а ще бъдат приспаднати. Връщането на надплатения данък би трябвало да стане в 14-дневен срок, но реално ще е по-бавно, за да се проверят всички данни от декларациите.

По-малки данъци ще плащат разведените родители, които отглеждат децата след прекъсването на брака. Те ще ползват облекченията на семейното облагане, без да се налага да искат съгласието на бившия си съпруг или съпруга.

Това стана ясно на семинар на Националната агенция за приходите в Банкя. За да си намали налога върху общия доход, родителят трябва да подаде годишна данъчна декларация за 2005 г.

Към нея се прикрепва още един формуляр, в който се записват данни за родителя, настойника или роднината, отглеждащ децата, техните имена и възраст. Облекчения се ползват и за пеленачетата, родени през миналата година, както и за абитуриентите, навършили пълнолетие през 2005 г.

На бланката има специална графа за подпис на втория родител, с който той удостоверява, че няма да ползва семейното облагане. При разведени този параф няма да се изисква, заявиха от НАП. Същото важи и ако вторият родител е починал, неизвестен или е лишен от права. Към декларациите не се искат никакви други документи като брачно свидетелство или акт за раждане. Дали данните са верни, ще проверява администрацията.

Стефан Кючуков

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *