Даниел Вълчев: ГЕРБ и БСП пречат на Кунева

Според Даниел Вълчев, бивш вицепремиер в кабинета „Сакскобургготски“ и член на инициативния комитет, по този начин ГЕРБ и БСП се опитват да попречат на кампанията на Кунева, предаде репортер на Информационна агенция КРОСС.
„В момента може да се регистрира инициативен комитет за кандидат-кмет на община Полски Тръмбеш, например, но през следващите две седмици няма да може да се регистрира инициативен комитет за президент. Това значи 2 седмици по-малко за събиране на средства и подписи“, обясни Вълчев.
Някой може ли да обясни защо ГЕРБ и БСП в момента могат да набират подписи за своите кандидати, а ние не можем, попита той. И добави: „Борисов и Калфин смятат да са сами на терен. Ние я караме на мускули и нямаме достатъчно средства. От началото на мандата ГЕРБ са получили 45 млн. лева. Това е все едно да купим 150% от компютрите, необходими за всички училища“.
„Аз съм много разочарована. Не мислех, че толкова евтино могат да се манипулират не само изборите, но и подготовката за тях“, каза на свой ред Меглена Кунева.
По думите й, целта нейното присъствие в кампанията да бъде по-малко по време. „Така честни избори не се печелят. Тези документи ги събрахме от цялата страна и пътуваха цяла нощ“, допълни тя.
Даниел Вълчев изрази опасенията си, че това е само началото и „преченето“ ще продължи: „Ще отидем и на 5 август и незнаен член на ЦИК ще открие сбъркана запетая на 6 страница и ще ни върнат. Ето това се гласи, за да могат кандидатът на ГЕРБ и Калфин от БСП да си менкат капите до края на кампанията“.
Г-жа Кунева в момента е неизгодно положение и мисля, че не прави чест на тези големи мъжаги, дето се дуят по телевизията, че се уплашиха от една жена, допълни бившият вицепремиер. Според него, Борисов и Калфин трябва да вземат отношение по казуса, а не да „пускат хора от ЦИК по телевизията“.
Без такава регистрация ние нито можем реално да извършваме фондонабиране, нито можем да набираме подписи, за което крайният срок е еднакъв – и за политическите партии, и за инициативните комитети. Това ни поставя в неравностойно положение. С подобни служебни победи не се взимат избори и това е проблем не само за нас, но и за функционирането на страната като цяло, каза Йонко Грозев, адвокат и член на инициативния комитет.
Ще използваме всички възможности, предвидени в избирателния кодекс, за обжалване на решението на ЦИК, категоричен той.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *