Данъкът върху доходи от лихви изчезва до 2017 г.

Данъкът върху доходите от лихви по депозити ще намалява постепенно с по 2 процента до 2017 година, когато ще е 0%. Това стана ясно след като депутатите приеха на второ четене Закона за данъците върху доходите на физическите лица, предложен от Корнелия Нинова и депутати от Коалиция за България, предаде БГНЕС.

Така според предложението ставката ще бъде 8% за доходите, придобити през 2014 г., 6% за тези през 2015 г., 4% за тези от 2016 г., 0% за тези през 2017 и следващите.

„Не съм съгласна с направеното предложение и по принципни сериозни финансови съображение. За мен това предложение показва вашето безсилие“, каза депутатът от ГРЕБ Менда Стоянова. Самата Корнелия Нинова посочи, че очевидно от тук нататък с колегите от ГЕРБ ще спорят по предизборната програма на БСП и помоли преди това да я прочетат иначе спорът ще е неравнопоставен.

След извънредното заседание на депутатите стана ясно, че основните данъчни ставки се запазват такива, каквито са в момента. Данък „доход” и данък „печалба” са 10%, ДДС – 20%, съобщи Нова тв.

Народните представители все още не са започнали разглеждането на данъчните текстове, макар че това беше приоритетна задача за деня, защото дълго време им се наложи да дискутират промени в правилника за работа на Народното събрание.

От „Атака” предложиха при три неявявания на работа без извинение или пет последователни отсъствия,депутатът да не получава заплата.

По време на дебатите се стигна дори до лични нападки в пленарна зала. В общи линии вместо да обсъждат законите за данъците за догодина, депутатите се съсредоточиха върху това кой трябва и кой не трябва да получава заплата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *