Растежът на работната заетост е ключов въпрос за програмата за парични стимули, посочи Уилямс от Фед

Президентът на Фед на Сан Франциско Джон Уилямс заяви по-рано днес, че ключов въпрос за него относно програмата на Резерва за покупки на ценни книжа за 85 млрд. долара е дали пазарът на труда може да продължи да се подобрява, без допълнителна подкрепа от програмата за парични стимули.

Той желае да види „ясно изразено доказателство“, че икономиката на САЩ може да нараства по-бързо, отколкото беше нейния неотдавнашен тренд без допълнителни стимули, преди Фед да намали програмата за „количествени улеснения“.

Уилямс посочи, че програмата трябва да продължи докато няма „трайно“ подобрение на перспективите пред пазара на труда. Той все пак отбеляза, че е имало „голям прогрес“ в пазара на труда след стартиралата последна (трета) програма на Фед за покупки на ценни книжа преди повече от година. Според мен, ние всъщност направихме голям прогрес през последните около 13 месеца, заяви Уилямс, отчитайки понижението на нивото на безработица и общото подобрение на останалите индикатори на пазара на труда.

Данните през последните няколко месеца обаче подкопаха в известна степен тази увереност, че можем да продължим да правим прогрес, без Фед да продължи паричните стимули, допълни шефът на Фед на Сан Франциско.

Това е поредното изказване на виден представител на Фед, което не дава ясни индикации за бъдещето на паричните стимули на Федералния резерв в следващите няколко месец.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *