Данъкът за колите според газовете. Старите москвичи с по-висок налог от нов мерцедес.

Данъците за колите в ЕС ще се определят според отделяните вредни газове. Така налозите за стар москвич ще са по-високи отколкото за нов мерцедес. Това ще обсъдят днес на неформален обяд министрите на финансите на Общността. В Брюксел се провежда заседание на Съвета на ЕС по икономически и финансови въпроси (ЕКОФИН) с участието на министъра на финансите Пламен Орешарски.

Идеята е в страните от ЕС да има два данъка за автомобилите – за движение и за регистрация. И двата налога ще трябва да се определят според грамовете въглероден двуокис, които се отделят на един километър пробег. Сега у нас се плаща пътен данък, а при регистрация на автомобила се внася екотакса и определена сума за нови номера на колата. Но всичките налози у нас зависят от възрастта на колата и мощността й, а не от газовете, които отделя. Идеята на експертите от ЕС е с данъците да се стимулира покупката на коли с екологично по-добри двигатели. Новите правила се очаква да се въведат с директива на ЕС. Още до края на 2008 г. поне 25% от данъка за колата трябва да зависи и от вредните газове, които отделя. Министрите обсъждат и отпадане на двойното облагане при препродажба на коли. Сега при всяка препродажба се плаща такса за регистрация. Идеята е при препродажба на колата част от плетените пари за регистрация от предишния собственик да му се връщат.

Проблемите със застаряване на населението в ЕС също се обсъждат от ЕКОФИН. Ще се стимулира даването на повече пари за доброволно пенсионно осигуряване.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *