Данъчната бюрокрация за коли и имоти отпада.

След лавината от лобистки законови поправки от последните две седмици поне за една нова данъчна тежест, която щеше да създаде безкрайна бюрокрация за стотици хиляди фирми, депутатите взеха решение да отпадне. Финансово министерство предлагаше всяка компания, която има автомобил или имот за над 5 хил. лв., да трябва да води сложна отчетност и да довнася ДДС за него за времето, в което активът се употребява от служителя за лични цели. В четвъртък след дълъг дебат и много разнопосочни предложения бюджетна комисия гласува единодушно да няма данък, добил популярност като „уикенд“. Остава и депутатите в зала окончателно да подкрепят отпадането.

Отпадане вместо нов вариант

Освен за обикновените коли и офиси вариантът на финансовото министерство предвиждаше да има и фиксирана ставка за джипове, яхти и самолети. За тях не трябваше да се приспада 30% от ДДС, но само след като Брюксел дадеше одобрение. „Приходите за бюджета по това перо се оценяват на около 100 млн. лв. годишно“, обяви заместник изпълнителният директор на Националната агенция за приходите (НАП) Галя Димитрова.

Държавата опитваше да запуши една дупка за неплащане на ДДС – например да си купиш с 20% по-евтин джип или апартамент, като го регистрираш на фирма. Въпросният текст обаче не беше насочен към нарушителите (каквито със сигурност съществуват въпреки забраната да се ползват за лични цели и в сегашното законодателство). С предложението се товареха изрядните компании. Например дружество с голям автопарк трябваше да назначава специални служители, които всеки ден да отчитат километри и време за всеки автомобил. Трябваше да се следят и всички свързани стоки и услуги с тези коли (например горива и ремонти) и имоти. Текстът беше неясен, трябваше да има специална методология и създаваше предпоставки за данъчен произвол. А неизрядните фирми лесно можеха въобще да не подават декларация до НАП за намерение за лично ползване и шансът да бъдат проверени беше напълно неизвестен. Друг недостатък на текстовете беше, че това далеч не е каналът, по който изтича най-много ДДС, а има много законодателни и организационни дупки, с които да се ограничи укриването на данъци.

Председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова първо настояваше начисляването на ДДС да става по-лесно, като ако има лична употреба на актива, се връщат само 70% от данъчния кредит. Димитър Танев от РБ пък беше предложил две ставки за възстановяване – 70% и 90%, в зависимост от това колко често въпросният актив се използва за лични нужди. В крайна сметка обаче начинът на управление на въпросния данък доведе до дълги спорове и народните представители решиха да отхвърлят промяната като цяло. „Голяма част от депутатите май са в конфликт на интереси по тази тема“, коментира Менда Стоянова, без да даде детайли защо смята така.

Администрирането на данъка беше основният проблем за депутатите. „Как ще докажете, че този джип се ползва за лична употреба“, запита Йордан Цонев от ДПС, а отговорът на Росен Иванов от НАП бе: „Ние очаквахме голяма част доброволно да спазят закона.“

Плащам до 10 хиляди лева

Предложението на финансовото министерство плащанията в брой да са до 5 хил. лв. също беше редактирано. В момента сделките кеш са ограничени до 15 хил. Депутатите единодушно гласуваха за предложението на депутата от РБ Мартин Димитров сумата да бъде фиксирана на 10 000 лв.

Критиките към прага от 5 хил. лв. бяха основно, че това ще затрудни сделките в много сектори. Например при договор за наем за общо над 5 хил. лв. през годините отново се оказва задължително да се плати всичко по банков път, въпреки че еднократните сделки (месечните вноски) ще са в пъти по-малки от прага. „Когато приеха закона, въведоха и едно указание, което гласи именно това – гледат се сделките в безкрая. Сега не се вижда някаква промяна, което означава, че указанието отново ще важи“, обясни преди седмици за „Капитал“ данъчен експерт.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *