„Данъчният“ април не успя да напълни хазната

„Данъчният“ април, през който влизат основните приходи от налози не успя да затвори „дупката“ в бюджета, която е натрупана от януари до март. Това показват данните за консолидираната фискална програма за април тази година.

Дефицитът по програмата дори се увеличи с 9,5 млн.лв. спрямо миналия месец март. Към края на април той стигна 874 млн.лв.

За сравнение миналата година дефицитът през април спрямо март намаля с 509, 2 млн. лв. и се стигна 286,4 млн. лв. Данните показват, че от началото на тази година досега в хазната са влезли 9 453,8 млн. лв, а разходите са 10 318,2 млн. лв. Сравнението с миналата година сочи, че приходите в бюджета са се повече само със 165 млн. лв., но за сметка на това разходите са нараснали значително – със 743 млн. лв.

Обяснението на финансовото министерство е, че ударното увеличаване на разходите е заради изпълнението на социалния пакет, вкл. повишението на пенсиите от 1 април 2013 г., както и на съфинансиране от бюджета заради забавени пари по европрограми.

Експерти прогнозират, че ако темповете на приходите се запазят, бюджетът няма да се вмести в планирания годишен дефицит от 1,8%. Преди месец финансовият министър Петър Чобанов увери, че не се налага актуализация на бюджета.
Успокояващо е, че във фискалния резерв този април има 6 млрд. лв., докато през април 2013 г. в него е имало 3,9 млрд.лв.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *