Как губим пари, докато ги пестим

Опитвайки се да намалим разходите в дневния си бюджет често губим пари, вместо да пестим. Обикновено, гледайки краткосрочно харчим повече в дългосрочен план. Уловки за потребителите се крият навсякъде, от отстъпките в магазините, до депозитните продукти на банките.

Един от най-често срещаните начини на губене на пари чрез пестене е покупката на продукти с отстъпка по интернет. Това важи най-вече за маркови дрехи и електронни продукти. В много случаи вълшебната дума „отстъпка“ е това, което движи купувачите. Но отстъпките в българските сайтове нерядко са имагинерни. Стоки, купени значително по-евтино от САЩ, защото са от стара колекция или пък не се радват на добър прием от пазара, тук се продават с огромни надценки, достигащи няколкостотин процента. По-добре е за потребителя да купи стоката от оригиналния пазар, вместо да е доверява на българския дистрибутор.

Друг често срещан предмет на отстъпки в цената са електронни стоки за които липсва периферия или поне такава на изгодни цени. Например може да си купите таблет за 200-300 лв. и да се окаже, че за него няма, достъпен на пазара, калъф или клавиатура.

Нерядко хората са склонни да се възползват от отстъпката само заради изгодното предложение без да имат нужда от продукта и така директно губят пари.

Друг начин за загуба на пари чрез пестене е закупуването на удължена гаранция. При електронните продукти например батерията обикновено е с ограничена гаранция до една година, която не може да се удължи. Не само това, но гаранцията не покрива физически щети, а не рядко е свързана и с множество допълни ограничения. Причината за предлагането на удължена гаранция, е че много от магазините или местните дистрибутори взимат до половината от парите, плащани от клиента за услугата.

Големите магазини в последните години предлагат значителни дневни, празнични и пропорционални отстъпки. Това е стандартен начин за намаляване на излишъците от складови наличности. Нерядко същите стоки се предлагат на същата или дори по-ниска цена в други магазини и то без отстъпка. Последното важи най-вече за интернет търговците в България. В други случаи е полезно да се запитате, защо даден продукт се предлага с отстъпка.

Например разпродажбите на старите колекции дрехи и дори на старите модели електроника често се маскират като маркетингови събития с големи отстъпки от рода на вече известния в България „черен петък“. В САЩ черният петък настъпва веднъж годишно, а в нашата страна това се случва доста по-често. Имайте в предвид, че често месец след въпросната разпродажба цените на намалените стоки падат рязко, а поевтиняването им е още по-голямо, когато излязат новите модели. При това понижението на цената е по-значително, когато първоначално тя е по-висока.

Пазаруването в големи количества е друг начин за пестене. Но пресните продукти спират да бъдат такива след месец във фризера, независимо от външния им вид. Пазаруването на едро за домакинството често излиза по-скъпо в дългосрочен план, въпреки че пести пари в краткосрочен.

Масово българите губят пари със спестовни сметки. Лихвите върху депозитите традиционно са по-ниски от инфлацията. Така че натрупването на пари по този начин в дългосрочен план може да се окаже вид самоизмама. Наистина сумата ще набъбне след 5 или 10 години, но за сметка на това покупателната стойност на пазарите ще е по-малка. Разбира се откриването на спестовна сметка е по-добро от държането на големи суми в брой. Но при малко по-голям риск средствата могат да бъдат инвестирани с много по-висока доходност, например във взаимен фонд или дори безрисково, в застраховка или друг финансов продукт с гарантираната минимална възвращаемост, обвързан с пазарен индекс.

Нерядко хората губят ужасно много пари, купувайки най-евтините продукти на пазара. Наистина, не винаги по-скъпото е по-качествено. Но обикновено цената съответства на качеството на продуктите. По-евтините продукти имат много по-кратък експлоатационен живот. Да не говорим за допълните разходи и загубата на време заради по-ниската им ефективност, проблемите свързани с употребата им и плащанията за поправки.

Кредитните карти са опасен инструмент. Да живееш на кредит не е чак толкова лоша идея, но за да можеш да си го позволиш трябва да имаш сигурност в бъдещите си доходи. Нещо, което се среща много рядко в България.

Напоследък и в нашата страна се предлагат програми за пестене с кредитни карти, които дават различни допълни привилегии от отстъпки в магазини и ресторанти, до по-евтини самолетни билети. За целта клиентът само трябва да направи по-голям месечен баланс по сметката си. Ако похарчите 100 лв. повече, за да вземете 50 лв. обратно, определено губите пари.

В пестенето няма нищо лошо, това даже е похвален навик, но не и когато с мисълта за спестяване се губят пари.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *