Дариха 100 000 швейцарски франка за Център за аутисти в Габрово

100 хиляди швейцарски франка или близо 130 хиляди лева са дарени за изграждане на Дневен център за деца с аутизъм в Габрово, съобщи кметът на общината Томислав Дончев. Благородният жест е на семейство Розмари и Йон Кеслер, от швейцарския град Тун, с когото Габрово е в партньорски отношения.
В началото на ноември миналата година кметът на Тун Ханс-Уели фон Алмен е информирал, че швейцарско семейство иска да направи дарение. Затова са били необходими три проектни предложения, които са изпратени в края на декември. Общинска администрация е предложила изграждането на Дневен център за деца с аутизъм, преместване и доизграждане на Центъра за обществена подкрепа или Създаване на фонд за финансиране на социални, културни или екологични проекти. На 24 февруари е получено официално писмо от швейцарска страна, в което се съобщава името на семейството и решението им да дадат парите за построяване на Центът за деца аутисти. Предстои до края на април да бъде подготвено и изпратено в Швейцария конкретно проектно предложение.
Вече е проведена среща с представители на Сдружение „Равен старт 2008”, чиито членове в по-голямата си част са родители на деца, болни от аутизъм. Създадена е организация относно разработка на проекта от тяхна страна със съдействието на експерти от общината.
Според председателя на сдружението Димитрина Григорова в Габрово има около 20 деца аутисти. Реално обаче техният брой е много по-голям, тъй като болестта се открива трудно и не всички родители подозират, че децата им страдат от нея. В момента логопедите на сдружението работят на доброволен принцип с девет деца, като при всички случаи има успех.
Новият дневен център ще бъде с капацитет 20 деца, на възраст 3 до 18 години. Ще бъде привлечена и експертна помощ от швейцарски специалисти.

Дарик радио
Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *