Дацов: БВП в България трябва устойчиво да расте до 4-5% годишно

Когато хората имат хоризонт, тогава се решават големите проблеми, пред които е изправена страната ни, например демографията, защото за мен въпросът за хората и демографските процеси, които текат, са тези с най-голямо предизвикателство и които трябва да бъдат решавани и от политиците, и от хората.

Това заяви пред БНР финансистът Любомир Дацов.
За да има някаква стабилност и увереност в обществото, това, което е балансът на заетостта е около 70% от активното население. В последните няколко години този процент варираше от 58% до 64%, но действително около 70% трябва да бъде съотношение заети към активно население, за да бъдат балансирани и социалните и икономическите системи, и усещането в хората за някакъв хоризонт. Това беше една от големите дискусии, която трябваше да се състои 2009-2010-а година – за начина на излизане и на адаптиране към кризата, обясни той.

Дацов посочи, че според статистическите данни доходите на българина са пропорционални на това, което се произвежда: Ние сравняваме, че доходите ни са най-ниски в Европа, но те и преди бяха най-ниски. Въпросът е да се види дали тези доходи нарастват, стремят ли се да постигнат това, което е средното в Европа. За да променим мястото си в рамките на европейската класация, ние трябва да имаме изпреварващ икономически растеж. За съжаление, ние нямаме такъв. Нашият растеж в момента е около средния за Европа. БВП в България трябва устойчиво да расте до 4-5% годишно при един среден растеж около 1,5% за останалите икономики, за да се получи нещо в следващите години.

Дацов коментира и казуса с КТБ:
Нещата, които излязоха в самата банка, рано или късно щяха да създадат проблеми. Големият проблем, който беше предизвикан с паниката около БНБ, не дойде от самата банка и състоянието на банката, дойде извън нея и това няма как да бъде отречено. Проблемът не е във фалита на една банка. Това, което се случи с КТБ, е привкусът на връзки между политика, власт и бизнес.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *