Икономиката на САЩ дерайлира, доларът се срина

Илюзията на количествените улеснения на Фед окончателно се разнесе и картината, която се разкрива за американската икономика, въобще не е красива, сочат данните на министерството на търговията на САЩ.

Независимо от нулевите лихвени нива на централната банка брутният вътрешен продукт на страната е нараснал с едва 0.2% през първото тримесечие на тази година. И това след като данните за последните три месеца на 2014 г. бяха низходящо ревизирани до ръст от 2.2%.

Забавянето беше очаквано, но пазарите се готвеха предварителните данни за първото тримесечие все пак да покажат ръст около 1.0%. Нищо подобно, претеглени през цените на износа на стоки и услуги от американските производители и цените, които плащат местните компании при поръчка на стоки или услуги – т. нар. дефлатор на БВП, данните за икономиката на САЩ показват спад с 0.1%.

Тук ясно се вижда ефектът от поскъпването на долара върху американските компании, които изглежда са станали доста по-зависими от външните пазари през последните няколко години.

Ръстът на потребителките разходи на американците се забавя до 1.9% през първото тримесечие, спрямо 4.4% за предходните три месеца. Ако се изключат цените на петрола и храните обаче забавянето е още по-голямо, до 0.9%, което е под очакванията на пазара.

Бизнес инвестициите в инфраструктура се сриват с 23.1%, като спадът при добивния сектор е с 48.7%, на фона на силното поевтиняване на петрола.

Износът пък намалява със 7.2% през първото тримесечие, при ръст на вноса с 1.8%. За сравнение през последните три месеца на миналата година експортът нарасна с 4.5%, а импортът, с 10.4%.

Като се изключи увеличаването на запасите, икономиката на САЩ се свива с 0.5% през първите три месеца на 2015 г.

След публикуването на данните доларът тръгна рязко надолу. Еврото поскъпва с 1.06%, до 1.1099EUR/USD.А доларовият индексDXYпада с 0.60%, до95.52.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *