Да ли е вреден подходът на председателя на SEC за регулиране на криптовалутите за иновациите?

По време на лекция в Масачузетския технологичен институт (MIT), посветена на блокчейн, преди назначаването му за ръководител на SEC, Гари Генслер отбеляза, че макар през 2014 г. Етериум да е бил считан за ценна книга, SEC вече го смята за достатъчно децентрализиран, за да не се класифицира като такава.

Въпреки това, по време на неотдавнашна изява пред Комисията по финансови услуги, Генслер отказа да потвърди дали Етериум е ценна книга или не. Този отказ породи загриженост сред някои представители на крипто общността, които се опасяват, че мнението на Генслер е важно за подхода на SEC към регулирането.

Някои дори предполагат, че действията на Генслер са довели до хаос сред крипто стартъпите, което е накарало някои от тях да напуснат САЩ. Също така се съобщава, че репресиите срещу стабилната монета BUSD са били повлияни от личното мнение на Генслер. Като резултат на действията на SEC, Kraken вече не може да предоставя стейкинг услуги на граждани на САЩ, които печелят по-малко от $100,000.

Освен това, акциите на Coinbase претърпяха удар поради факта, че комисията, управлявана от Генслер, изпрати „Wells notice“ на крипто борсата. И въпреки многобройните си действия по прилагане на законодателството спрямо крипто индустрията, Генслер все още не е издал никакви разпоредби, политически изявления или решения относно който и да е аспект на крипто сектора. Това породи опасения за зависимостта на SEC от мнението на един човек, вместо да функционира като институция с публична отчетност и принос.

Източник: Cryptodnes.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *