Биткойн: Индикаторите сочат към възстановяване на пазара

Този доклад се базира на последните данни, представени от Glassnode за веригата.

Също така възвръщаемостта от миналата седмица достигна +36%, което превърна Биткойн във водещ клас активи по отношение на представянето досега през тази година, преди да спадне с 9%. Това впечатляващо пазарно представяне рязко контрастира с 2022 г., което показва положителна промяна в посоката на пазара.

През изминалата година връзката между цените на BTC и златото, претърпя забележителна промяна. Корелацията между тези два актива става все по-положителна през последните 30, 90 и 365 дни, като тази тенденция се запазва дори по време на неотдавнашната банкова криза в САЩ.

Това показва, че инвеститорите все повече осъзнават значението на стабилните пари и потенциалните рискове, свързани с контрагентите.

Дългосрочни/краткосрочни притежатели

Настоящото състояние на пазара на Биткойн представя интригуващ сценарий. Интересно е, че прагът за дългосрочни/краткосрочни притежатели от 155 дни съвпада с времето на срива на FTX. Това означава, че можем да анализираме метриките, свързани с дългосрочните притежатели (LTH) и краткосрочните притежатели (STH) по следния начин:

🟦 Дългосрочните притежатели имат общ баланс на предлагането от 14.161 милиона BTC, което е близо до нов исторически връх (ATH). Тези притежатели са придобили монетите си преди срива на FTX.

🟥 Краткосрочните притежатели имат баланс на предлагането от 2.914 милиона BTC, който остава сравнително стабилен през 2023 г. Тези притежатели са придобили монетите си след срива на FTX.

Ако разгледаме разпределението на цените, на който инвеститорите са придобили притежанията си, можем да видим три значителни клъстъра на предлагането, както следва:

Клъстер на долната формация < $25,000: Този клъстер се състои главно от монети, които са били обменени между юни 2022 г. и януари 2023 г. Купувачите в този диапазон са смесица от LTH (преди FTX) и STH (след FTX) инвеститори, а предлагането е относително балансирано.

Скорошно придобиване от $25,000 до $30,000: Тези монети представляват 7.25% от общото предлагане и са предимно монети на STH. Това се дължи на комбинация от прибиране на печалби от по-ниски цени и продажба на купувачи, които са направили пробив, когато цената се покачи над $25,000.

Оцелели от цикъла над $30,000: Този клъстер съдържа дългосрочни притежатели, които се задържаха по време на волатилността и несигурността на цикъла от 2021-22 г. Те все още имат своите монети и съставляват 22.2% от общото предлагане.

Притежания на дългосрочните Биткойн инвеститори

Въпреки че цената на Биткойн почти се удвои от най-ниските стойности през четвъртото тримесечие на 2022 г., не се наблюдава значително увеличение на разходите за по-стари монети. Според графиката по-долу монетите, притежавани по-малко от три месеца, все още съставляват по-малко от 20% от общите Биткойн притежания, което обикновено се наблюдава по време на дъната на мечия цикъл.

В контраст, това означава, че монетите, които са държани повече от три месеца (HODLers) представляват над 80% от богатството, въпреки спада на пазара през 2022 г. и възхода му през 2023 г.

Тези две наблюдения могат да бъдат илюстрирани чрез съотношението RHODL, което понастоящем е в процес на обръщане от точката на максимално насищане с “HODLers”. Въз основа на този показател пазарният цикъл вероятно се обръща в полза на биковете, но той вече не е подценен (нито пък е надценен по исторически стандарти).

Фактът, че в 65.8% от всички дни на търгов

Източник: Cryptodnes.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *