Да се ограничат доходите и на българските топ банкери, предлага икономист

Решението на Г-20 даопредели таванна премиите на топ мениджърите във финансовите институции трябва да намери отражение и в българската банкова система.
Това препоръча в интервю за агенция Фокус доц. Боян Дуранкев от катедра „Маркетинг и стратегическо планиране“ на УНСС.
Решението е акт на пазарна справедливост, от една страна, и корекция на пазарните грешки, от друга, посочи той.
До този момент ние имаме окопна стратегия – да изчакаме в окопа какво ще направят големите, че и след това евентуално да си позволим да го коментираме.
Това, което никой не смее да коментира, е защо нашите топ финансисти имат такива огромни доходи, каза доц. Боян Дуранкев.
Според него, големите доходи се формират донякъде от големите лихви по кредитите и след въвеждането на регулации може да се очаква, макар и минимално, намаление на лихвите по заемите.
Освен това, банките в България трябва да променят мисленето си и да станат по-гъвкави при предоговарянето на условията по кредити на затруднени граждани. В противен случай финансовите ни институции ще бъдат залети от жилища, автомобили и други вещи, което не е изгодно за тях, обясни специалистът.
Европейските и американските ръководители твърдяха, че в някои финансови институции има класическо дивашко печалбарство.
Ако погледнем развитието на топ финансистите в България, очевидно е, че доходите им растат с главоломни темпове в условията на огромна икономическа криза и на свиване на доходите и разходите на средната класа, която изчезва, каза доц. Дуранкев.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *