Бизнесът иска план за дългите почивки

Дългата почивка покрай празника на независимостта и отработването в събота отново постави на дневен ред въпроса необходимо ли е държавата нормативно да определя почивните дни. Допитването на „Дневник“ показа, че моделът има своите противници и поддръжници, но ползите и негативите от него все още не могат да се измерят точно и да се сравнят. Представителите на работодателските организации смятат, че сливането на уикенда с официалните празници се отразява много негативно на работния процес във всяка фирма. „Дългите ваканции се отразяват най-негативно на финансовия сектор, защото се получава така, че когато в Европа работят, ние почиваме и обратното“, твърди председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) Васил Велев.

Изпълнителният директор на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) Евгений Иванов коментира, че отработването в събота не е ефективно, защото тогава в повечето случаи служителите нямат работа. Освен това, ако решат да работят в ден, който е официално обявен за почивен, фирмите трябва да плащат допълнително, добави той. Заради това КРИБ, Българската стопанска камара (БСК) и АИКБ настояват още през декември правителството да обяви кога ще се почива през следващата година. Така бизнесът ще може да планира по-добре и няма да насрочва сделки и срещи в дни, които после се оказват почивни, заяви зам.-председателят на БСК Камен Колев. Това е особено важно за компаниите, които работят с чуждестранни партньори, добави той.

Друг голям проблем е, че работата на частния бизнес се възпрепятства от това, че държавните институции не работят. Затова КРИБ ще настоява в учрежденията да има служители, които да обслужват бизнеса дори и в почивните дни, каза Иванов. За хранителната индустрия е нормално да се работи по време на празници, затова и представителите на бранша обикновено плащат извънредни възнаграждения на персонала, вместо да спират производството. „Всяко спиране на производството носи значително по-високи загуби, отколкото ако плащаме извънредни на хората, които работят в празничните дни“, коментира Костадин Чорбаджийски, председател на Асоциацията на месопреработвателите и собственик на петричката фирма „Меско“. Допитване до чуждестранни граждани, работещи в България, показа, че тази практика им е напълно непозната и те са се сблъскали с нея при идването си в България. Повечето от тях я определиха като абсурдна. Най-печеливш се оказва секторът на туризма, защото винаги тези дълги почивки са съпроводени от пътувания и това стимулира всички компании по веригата. В същото време фирмите, които развиват международен бизнес, изпадат в неизгодна позиция, защото партньорите им не почиват и те не могат винаги да отговорят на очакванията им. Такъв пример даде управител на компания в сектора на услугите, пожелал анонимност.

Пред „Дневник“ той заяви, че заради почивката на куриерска компания неговата оферта не е достигнала до австрийски възложител и в крайна сметка фирмата му е отпаднала от конкурса и губи поръчката без състезание. Другият голям проблем, който засяга много повече фирми с различен размер, е ниската мотивация на работниците в съботния ден. Често служителите заобикалят задължението да се явят на работа с излизане в отпуск и тези, които останат, не само са неефективни, но и работата им често е блокирана от липсата на колеги, с които иначе взаимодействат. Най-успешно този проблем се преодолява в компаниите, въвели сменен режим на работа. При тях просто винаги има работещи, дори и в почивните дни, затова извънредните почивки обикновено не им се отразяват.

Оказа се, че правителството не е решило дали ще избере нов подход към този проблем. Досега решението за графика на почивните дни се изготвя в края на всяка година по предложение на министъра на социалната политика и труда, като преди това е съгласувано с всички останали министерства.

От Министерския съвет не казаха дали ще променят досегашната практика за дълги почивки. Те коментираха за „Дневник“, че правителството ще обявява почивните дни преди началото на съответната година, тъй като по този начин не само частният сектор, но и държавните институции могат да планират по-добре работата си. Преди няколко месеца Бойко Борисов заяви, че ще предложи Разпети петък да е почивен ден.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *