Двама от трима души нямат спестявания

Близо една трета от домакинствата в България са пряко засегнати от икономическата криза. Това показват предварителните данни от национално представително проучване „Българските домакинства и икономическата криза“, проведено в периода февруари – март 2010 г., осъществено съвместно от Световната банка (СБ) и институт „Отворено общество“.

Изследването сочи, че близо 30% от домакинствата съобщават за свиване на семейните разходи в разглеждания период. Намалението на доходите се дължи предимно на загуба на работа или свиване на заплатите. Предимно при хората от частния сектор и по-специално в строителството и някои видове производство се отчита намаляване на заплащането.

Само в една четвърт от българските семейства има по двама работещи членове, констатира икономистът на Световната банка Мехтабул Азам.

“Прави впечатление, че домакинствата се опитват на първо място да се справят със собствени усилия със затрудненията и едва след това се обръщат към държавата. Първо се опитват да увеличат броя на хората в семейството, които имат работа, или търсят допълнителна заетост“, допълни експертът на Световната банка Сароджини Хиршлайфер. По думите й обаче точно по-бедните семейства, чиито членове са с по-ниска квалификация, не могат да си намерят допълнителна работа. И обратното – по-заможните и квалифицирани успяват да намерят второ работно място.

Азам коментира, че има хора, които заявяват, че работят повече от преди, но получават по-малки заплати. Същевременно хората със средно и начално образование много по-често остават без работа, отколкото тези с висше образование.

60% от най-бедните и засегнати от кризата домакинства са се опитвали да намерят допълнителна трудова заетост, но без успех

През февруари и март 2010 г. 5% от работещите в България са изгубили своята работа.

Изследването показва, че 60% от хората, които имат работа, са с намалени заплати.

77% от домакинствата пък не декларират никакви спестявания, а 23% от тях дори имат дългове, сочи още анализът на СБ. В същото време 20% от анкетираните семейства разчитат на помощ от близки в чужбина, които им изпращат пари.

Семействата редуцират драстично в кризата разходите си за отопление, образование, здравеопазване, коментира Сароджини Хиршлайфер. Тя съобщи, че в България са намалели и разходите за основни хранителни продукти, докато в Румъния не е така, въпреки че в страната ни няма сериозен скок в цените, какъвто се наблюдава в други държави. По думите й подобни икономии могат да имат сериозни негативни последици, особено в семействата с деца.

“Заради икономиите хората не си купуват редовно лекарствата, не ходят редовно на лекар или изобщо спират да се осигуряват. 20% от населението твърди, че вече не си плаща здравните и социалните осигуровки“, каза Хиршлайфер. Същевременно проучването отчита, че 60% от най-бедните домакинства, засегнати от кризата, получават помощ поне по една от съществуващите програми за социално подпомагане.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *