От юни започва приемът на заявки по програмата за развитие на селските райони

След месец започва приемът на заявления за финансиране на Програмата за развитие на селските райони (ПРСР). Това обяви министърът на земеделието Мирослав Найденов.
Всички мерки по програмата са отворени за кандидатстване. За 2009-а и 2010-а година към бюджета на програмата са предвидени допълнителни средства в размер на близо 37 милиона лева по европейския план за икономическо възстановяване, като и от държавно съфинансиране.
Тези средства ще бъдат насочени приоритетно към проекти за изграждане на системи за напояване, за инсталации за пречистване на отпадни води, за инвестиции във възобновяема енергия и преструктуриране на млечния сектор.
Изпълнителният директор на ДФ «Земеделие” Калина Илиева уточни, че са направени промени в наредбите по различните мерки от Програмата за развитие на селските райони. Те целят опростяване на процедурите, като част от тях са удължаване на сроковете на одобрение на проектите до пет месеца, както и недопускане на надвишаване на лимитите по дадената мярка.
Илиева подчерта, че най-атрактивната мярка по програмата е тази за модернизиране на земеделските стопанства. Именно по нея обаче е изчерпан бюджетът. По тази мярка не се предвижда прием на проекти за земеделска техника. Стартирана е процедура по преговори с Брюксел за отпускане на допълнителни средства. Европейската комисия обаче е категорична, че дори да се осигурят пари, те ще бъдат отпуснати за следващия програмен период 2014-2020 година, обясни още шефката на ДФ «Земеделие”.
Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *