Два милиарда души по света нямат достъп до банкови услуги

Два милиарда души по света все още нямат достъп до банкови услуги, въпреки чепоследните години расте броят на бедните, които отварят банкови сметки, показва ново проучване на Световната банка (СБ).

Почти 700 милиона души в света за първи път откриха банкова сметка или са използвали услуга за плащане чрез мобилен телефон в периода от 2011 до 2014 г., което е голям пробив в осигуряването на това всички да имат достъп до финансовите услуги, за което експертите смятат, че е от решаващо значение в борбата срещу световната бедност.

Световната банка показва, че сега 62 на сто от хората по света използват финансови услуги чрез банки или мобилните оператори, което е увеличение спрямо 51 на сто през 2011 година.

Въпреки изнесените резултати от направените проучвания от страна на Световната Банка , два милиарда души по света и днес са без достъп до банкови услуги, сред които повечето от половината са възрастни жители в развиващите се страни. Изследването показва, че много от тези, които имат банкова сметка изпълняват само парични транзакции за плащане на месечните комунални сметки и такси. Спестяванията се държат у дома, вместо в банки.

Лидерите на групата от Г 20, големите индустриални страни в развитие, поставихакато приоритет финансова участие с развитие приоритет. Изследванията показват, че домакинствата с банкови сметки добре понасят финансовите сътресения именно благодарение на достъпа до кредити и използването на спестяванията си . Също така,използването на спестяванията и кредитите способстват за разрастването на малките фирми и увеличаване на селскостопанското производство.

Президентът на Световната банка Джим Йонг Ким обяви, че целта е до 2020 г. всички жители по света да имат достъп до финансиране, тъй като това е начин работниците с ниски доходи да започнат да се изкачват по икономическата стълба.

„Достъпът до финансови услуги може да служи като изход от бедността. Имаме създадена много амбициозна цел, всички до 2020 г. да имат достъп до финансиране“, заяви Ким.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *