Две нови козметични фабрики заработиха край Пловдив

1 млн. лв. ще ивнестират „Идеа-90“ и „Стар нейлс“ в своето производство.

Козметичната индустрия в Пловдивска област се разрасна с две нови високотехнологични фабрики. В по-голямата от тях са вложени около 6 млн. лв., а инвеститор е „Солвекс козметични продукти“. Самото изграждане, разширяване и придобиване на нова техника и оборудване е резултат от петгодишен инвестиционен цикъл. По-малката фабрика е на съдружието между фирмите „Идеа-90“ и „Стар нейлс“, като инвестицията е за над 1 млн. лева, а стартът на производството ще бъде в началото на лятото на 2014 г. Двете инвестиции са интересни, тъй като активността в сектора през последните години е доста свита. „Инвестиционните усилия на фирмите все още са доста предпазливи“, коментира Николина Узунова – изпълнителен директор на Българската национална асоциация етерични масла, парфюмерия и козметика.

По-гъвкави плюс капацитет

„Стратегическата ни цел да станем едновременно по-производителни и по-гъвкави не можеше да се реши без значима инвестиция“, заяви пред „Капитал Daily“ Стефан Карайодов, заместник-управител на „Солвекс козметични продукти“. При обем на производството от 13.48 млн. лв. за 2012 г. компанията се нарежда сред първите в сектора. Тенденцията продължава и през 2013 г., но вече с 30 на сто по-голям капацитет на мощностите й за производство на бои за коса и козметика.

Начинът на инвестирането във фирмата е специфичен и заради структурата на производството – 82% са бои за коса, а другите са т.нар. бяла козметика, като приблизително същото е съотношението на пазарите – 85% е износът и 15% е българският пазар. Мениджърите на фирмата са имали сложната задача да продължат да произвеждат и едновременно с това да подменят основните линии, като най-накрая остава изграждането на административната сграда, в която е и 12-членният екип, създаващ новите продукти.

Инвестиционната програма на „Солвекс“ има два финансови пика – първият е през 2008-2009 г., когато са вложени 1.5 млн. лв. Финансирането му става с банков кредит от 800 хил. евро, като от него са останали за изплащане само 120 хил. лв. Вторият инвестиционен пик е 2011-2012 година, когато са направени вложения за 1.860 млн. лева, финансирани по програма „Конкурентоспособност на малките и средните предприятия“. За същия период компанията реинвестира и печалби на стойност 668 хил. лв. 1.668 млн. лв е стойността на новозакупените машини и съоръжения, а с останалите пари се реконструират складови площи, разширява се производството и се създават по-добри условия на труд. През 2013 година е завършен инвестиционният цикъл с още 1.482 млн. лева за завършване на административната сграда и закупуване на съседни имоти, с които се оформя цялостно производствената площадка на предприятието. През март 2014 година фирмата ще изплати банковите кредити.

Робот в производството

Със закупуването на новото оборудване – италиански и български машини, включително и един робот – „Солвекс“ съкращава срока за изпълнение на заявките на клиентите. Компанията вече притежава 3 комплектовъчни линии за боя за коса. Най-новата е робот за 630 хил. лв., купен по програмата за повишаване на конкурентоспособността – с автоматично подаване на транспортната опаковка, дозиране, пълнене, опаковане, принтиране. Роботът се управлява от един оператор, който получава формулата на продукта от фирмената лаборатория, въвежда десетките багрилни компоненти в паметта на машината и тя сама взема, тегли и смесва десетки суровини, за да се получи хомогенна смес за боя за коса.

„За нас беше важно през целия петгодишен период да не посягаме на фонда на работната заплата, защото искаме да задържим екипа от парфюмеристи, фармацевти, козметици, както и отлични работници, които са в състояние да управляват новата техника“, казва Стефан Карайодов. През целия инвестиционен период компанията не е пропуснала да премира хората си с 13 заплата, а средната работна заплата тук е 907.78 лв. Следващият инвестиционен цикъл на „Солвекс козметични продукти“ ще изисква около 2.5-3 млн. лв. вложения и ще започне към 2015 година. Целта ще бъде създаване още един самостоятелен цех за боя за коса и удвояване на сегашния капацитет. Защото дори при новите възможности на фирмата през пролетта и лятото – сезоните, когато боите за коса се продават повече – вече се изпитват трудности да се отговори своевременно на пазарното търсене.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *