Търговията е била най-кредитираният сектор през третото тримесечие

Още едно тримесечие с минимален ръст в банковото кредитиране, търговските компании са получили най-много заеми, а тези за домакинствата намаляват. Това показва секторната статистика на БНБ по кредити и депозити. Според данните през третото тримесечие общият банков портфейл се е увеличил със 130.8 млн. лв., или 0.24%. Нарастването е генерирано от ръста в обема на заемите за фирмите. Подобни са и тенденциите на годишна база, като спрямо септември 2012 г. общият кредитен портфейл на системата се е повишил с 365.4 млн. лв., или 0.69%, до 53.7 млрд. лв. Трябва да се има предвид, че данните са с натрупване и отразяват разликата между новоотпуснатите и погасените заеми.

Предпочитаните сектори

За периода юли – септември общият обем на финансирането за бизнеса се е увеличил със 147.2 млн. лв. до 35.1 млрд. лв. Най-много средства под формата на заеми са получили компаниите, които работят в сферата на търговията и ремонта на автомобили и мотоциклети (за целите на секторната статистика БНБ използва Класификацията на икономическите дейности на НСИ). Отчетеното увеличение на портфейла там е със 184.8 млн. лв. По-съществено номинално нарастване на обемите през тримесечието, макар и с по под 100 млн. лв., има и в преработващата промишленост (87.5 млн. лв.) и операциите с имоти (69.2 млн. лв.). На годишна база банковото финансиране в имотния сектор запазва низходящата си тенденция от предходното тримесечие.

Същевременно статистиката за последните три месеца показва свиване на кредитирането в основни сектори като добивната промишленост, строителството, транспорта и хотелиерството. След няколко тримесечия извън фокуса на банките в енергетиката е отчетено минимално повишаване на общия портфейл – увеличението е с 1.8 млн. лв. спрямо края на юни. На годишна база финансирането за сектора продължава да се свива в резултат на неочакваните регулации за компаниите от бранша, които бяха въведени миналата есен. Така в сравнение със септември 2012 г. портфейлът на банките към отрасъла е намалял с 337.9 млн. лв.

Свиване както на годишна, така и на тримесечна база е отчетено и при заемите за физически лица. Понижението за периода юли – септември е с 16.4 млн. лв., или 0.09%, до 18.6 млрд. лв. За последната година общият обем на кредитите за населението намалява със 113.1 млн. лв., или 0.61%.

Публикуваните от БНБ данни са предварителни и подлежат на ревизиране в следващ период. Обикновено това води до корекции в данните за обемите на банковото финансиране, което може да доведе и до промени в общата картина за увеличенията и пониженията в отделните сектори.

Депозитно забавяне

За поредно тримесечие статистиката отчита и забавяне в темповете на нарастване на депозитната база. В периода юли – септември обемът на привлечените от банките спестявания от бизнеса и домакинствата расте с 3.48% до 51.3 млрд. лв. Увеличението на годишна база е със 7.8%.

Депозитите на домакинствата са на обща стойност 36.1 млрд. лв., като за последната година обемът им нараства с 8.49%, а ръстът спрямо края на юни е с 1.47 на сто. Въпреки увеличението в размера им броят намалява. Към края на третото тримесечие те са 11.9 милиона, което е с 2.41% по-малко спрямо година по-рано. В основната си част (близо 74%) спестяванията на домакинства са в депозити до 1000 лв.

Вложенията на бизнеса се увеличават с 8.59% на тримесечна и с 6.23% на годишна база, като към края на септември обемът им достига 15.2 млрд. лв. Броят им е 511.9 хиляди, което е с 5.47% повече спрямо септември 2012 г.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *