Двуцифрен ръст на лошите заеми за един месец

За един месец лошите кредити са се увеличили със 159.5 млн. лв., показват данните на централната банка към края на януари 2009 г. Обемът на лошите и преструктурирани заеми (такива, по които има забавяне на вноски, и такива, които са обявени за необслужвани) достига 1.34 млрд. лв. Ръстът за първия месец на годината (януари 2009 г. спрямо декември 2008 г.) е двуцифрен – 13.5%. За сравнение, миналата година по същото време нарастването на обема от проблемни кредити е било със 10.746 млн. лв., или 1.5%. През декември миналата година увеличението на портфейла от лоши заеми е било с 9.6% спрямо ноември, или със 103.8 млн. лв.

Цифрите може да се приемат като първи сигнали за очакваното нарастване на проблемните заеми. Още в края на миналата година банкери коментираха, че може да се очаква влошаване на кредитните портфейли. По думите им обаче е добре да се има предвид и че показателен в това отношение е делът на лошите кредити в общия обем на отпуснатите заеми, тъй като на фона на намаляващи темпове на растеж на кредита, което се наблюдава в последните няколко месеца, е нормално темпът на ръст на проблемните заеми да бъде по-висок. Към края на януари делът на лошите и преструктурирани кредити в портфейла на банките е 2.8%. Миналата година през януари делът им е бил 1.97%.

В контекста на глобалната икономическа и финансова криза централната банка предприе някои нормативни промени именно в областта на класифицирането на кредитите, като целта на тези промени е създаването на по-благоприятни условия за банките и възможност те да проявяват гъвкавост към жизнеспособните си клиенти, които изпитват временни затруднения в усложнената икономическа ситуация, се посочва в съобщение на БНБ. Става въпрос за промените в Наредба 9, с които бяха удължени сроковете за класификация на един кредит в по-високорискова група в зависимост от периода на неплащане на вноски по него. Промените ще позволят на банките по-лесно да абсорбират потенциални загуби от влошаването на кредитните им портфейли.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *