Дебют на банкова национализация в Испания

Централната банка на Испания ще поеме контрола над изпадналата в затруднение регионалнаспестовната банкаКая Кастиля ла Манча(Caja Castilla la Mancha, ССМ), предоставяйки й финансиране и гаранции по задълженията, съобщи финансовото министерство на страната, цитирано от Блумбърг.
Това ще е първият случай в страната на спасяване на финансова институция с ликвидни проблеми от началото на световната финансова криза.
Целият борд на банката ще бъде изцяло подменен от хора на испанската централна банка,като правителството е обещало да гарантира за изплащането на дълговете на дружеството, в размер на 9 млрд. евро.
Функциониращите в Испания спестовните банкине са листвани на борсата и са тясно свързани с регионалните правителства.
Мярката е изолиран случай в страната и финансовото министерство ще предоставя гаранции до момента, в който CCM започне да функционира нормално, поясни финансовият министър Педро Солбес.
Товаевтроият опит за спасяване на CCM. Първият предвиждаше ССМда се слее с базираната в Андалусия банка Уникая (Unicaja)и да им се помогне с пари от гаранционния фонд, но последната отказа подобна сделка, и опитът за спасяване претърпя провал.
В края на 2008 г. лошите кредити на CCM са били около 5% от кредитния й портфейл.
Необслужваните кредитипродължават да набъбват вИспания, където почти една четвърт от икономиката е свързана с имотния пазар.
Безработицата в страната вече удари 14%, което е най-високото ново за Европа. Правителството прогнозира намаляване на БВП на 1,6% за тази година.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *