Срещата на Г-20 – следващо действие на „Големите надежди“

В четвъртък, 2 април, лидерите на 20-те най-големи индустриални държави в света ще се срещнат в Лондон. Те ще обсъдят начини за излизане от световната финансова криза, но опасенията от провал на разговорите и готвените масови протести в английската столица вече заплашват да влошат нещата още повече.
На първо място в дневния ред на срещата безспорно ще стоят два въпроса – подобрение на контрола над финансовия сектор и увеличените държавни инвестиции в икономиката, припомня EUobserver. Всъщност това са и двете позиции на основните играчи в световен мащаб, които ще се сблъскат само след два дни в Лондон.
Скорошните призиви на САЩ за повече държавни икономически инвестиции срещнаха хладно неодобрение от страна на ЕС. Стигна се дотам, че подалият оставка чешки премиер Мирек Тополанек обрисува американския икономически план като „път към ада“. Оттогава председателят на ЕК Жозе Мануел Барозу се мъчи да изглади нещата, като заяви, че в САЩ са съгласни по въпроса за реформа на финансовия сектор и че Брюксел и Вашингтон вече сближават позициите си.
Позицията за реформа на финансовия сектор на практика беше определена от доклада на експертната финансова група „Дьо Ларозиер”, водена от бившия управител на Френската централна банка Жак дьо Ларозиер. Подобен план има и САЩ, но дали и как двете позиции ще се съвместят не е много ясно.
„Вече сме в ера на глобална търговия и общи пазари, което означава че високите местни стандарти трябва да бъдат допълнени от високи международни стандарти”, коментира американският финансов министър Тимъти Гейтнър.
Един от ключовите въпроси в това отношение е реформата на МВФ – ход, който беше одобрен от финансовите министри на Г-20 на 14 март. Различията в това направление отново опират до пари – с колко да се увеличи бюджетът на международната финансова институция. От ЕС желаят удвояване (500 млрд. долара), от САЩ искат утрояване (750 млрд. долара). Отделно в последно време се повдигна и въпросът дали предвид кризата доларът трябва да остане резервна валута в международен мащаб.
Очаква се и решение по въпроса с т.нар. държави тип „данъчен рай”. Мерките вероятно ще са строги, въпреки скорошните изявления на страни като Швейцария, които обявиха, че ще се съобразяват със стандартите на ОИСР за споделяне на информация относно банковото дело.
Не по-малко важни остават и призивите за подновяване на преговорите от Кръга Доха и блокиране на всякакви опити за налагане на протекционизъм. Засега в това направление проблемът с компетентен състав на американската търговска делегация поставя под въпрос скорошно съобщение за подновяване на преговорите под егидата на СТО.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *