Делото „Батко“: прокуратурата пак се размина с истината

Бившият заместник-министър на финансите Димитър Ивановски бе разпитан днес по делото срещу ексдиректора на несъществуващия вече фонд „Републиканска пътна инфраструктура“ Веселин Георгиев.
Веселин Георгиев, известен като Батко, е обвинен в престъпление по служба в периода юли 2006-ноември 2007 година, съобщи БТА. Според прокуратурата е бил нарушен Законът за обществените поръчки и Наредбата за възлагане на малки обществени поръчки и Георгиев е одобрил сключването на договори между ръководения от него фонд и фирмите „Еиндер“ АД, „Имот“ ООД и гражданското сдружение „Инфраструктурни обекти“ с цел да набави имотна облага за братята си Бойко и Емил Георгиеви.
От държавното обвинение твърдят, че от това са настъпили значителни вредни последици за страната ни.
Димитър Ивановски посочи днес пред съда, че два одитни доклада на „Кей Пи Ем Джи“, възложени от Министерство на финансите, са установили потенциален конфликт на интереси в Пътния фонд. По думите му средствата от Европейския съюз са били спрени през януари 2008 г. преди тези доклади.
Предмет на настоящето дело срещу Веселин Георгиев са проекти, финансирани само с национални пари и само с пари от националния бюджет, поясни Ивановски, цитиран от БГНЕС. Той коментира, че едва 20% от парите на Пътния фонд са по линия на ФАР и ИСПА.
Самият Веселин Георгиев призова журналистите да прочетат доклада на „Кей Пи Ем Джи“, а защитникът му Пламен Ялнъзов за пореден път заяви, че прокуратурата няма доказателства по делото.
Показания трябва да дадат още трима свидетели.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *