Първа стъпка: Жените се пенсионират с мъжете

Правилно е, че трябва да се мисли оттук нататък как постепенно да се изравнят годините за пенсиониране за мъжете и за жените, защото в крайна сметка жените живеят повече от мъжете.
Това заяви по bTV министърът на труда и социалната политикаТотю Младенов, цитиран от „Фокус“. По думите му пенсионната реформа не трябва да се прави на парче и от днес до утре, а там са натрупани много проблеми.
Консултативен съвет към Министерството на труда и социалната политика с участието на социалните партньори, синдикатите, работодателите, както и представители от научните среди в скоро време ще решава пенсионната реформа, съобщи Младенов.
Заради ЕС и заради задълбочаващата се демографска криза и у нас пенсионната възраст ще бъде вдигната, съобщи вчера социалният зам.-министър Христина Митрева на конференция за предизвикателствата в социалното осигуряване, организирана от Икономическия и социален съвет, пише „24 часа“. По думите й първата стъпка щяла да бъде вдигане на летвата до 63 г. за жените, за да се изравнят с мъжете. След това и за двата пола тя щяла да продължи да расте. Вероятно щял да се предвиди и някакъв гратисен период.
Застаряването и все по-трудното изплащане на пенсиите е всеобщ проблем, затова повечето страни от ЕС отдавна са тръгнали в тази посока, каза Митрева. Все повече страни в Европа работещите вече излизали в пенсия на 65 г., имало страни с летва 67. Най-висока била в Швеция – 68 г.
В средата на следващата година може да бъде обсъдена възможността за увеличение на пенсиите и заплатите, прогнозира днес Тотю Младенов, цитиран от БЛИЦ. Той обаче обвърза тази хипотеза с необходимостта от спирането на източването на пари от бюджета. Първо държавата трябва да покрие дефицита, да спре кражбите, за да се натрупат пари и в средата на следващата година ще седнем с работодателите и синдикатите да търсим нова политика по доходите, за да се увеличат, заяви Младенов.
Според него досега са били харчени нецелесъобразно средствата за програмите за преквалификация на безработни. Над 65 млн. лв. са били отделени за обучение на 137 хил. човека през последните години, но има пълно несъответствие между нуждите на пазара и програмите за обучение, обвини той. Младенов уточни, че това е причината на пазара на труда да няма кадри, каквито търси бизнесът.
От 1 януари 2010 г. ще оптимизираме служителите в социалната сфера, за да останат само тези, от които има нужда, отсече още министърът. На някои места в страна, където има съмнения за злоупотреби с пари, са спрени парите за преквалификация на безработни. Тече проверка на програмите за ефективни мерки за пазара на труда, до 30 септември ще е готов отчета и след това ще преценим какво да правим, каза Тотю Младенов.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *